Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Πώς το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι προσεχώς - Συνεχίζεται το ριμπάουντ του μαύρου χρυσού

Από το worldenergynews.gr
Έναν άνευ προηγουμένου όλεθρο έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία, κλείνοντας ολόκληρους βιομηχανικούς τομείς, με το πετρέλαιο να υφίσταται τις μεγαλύτερες ζημιές.

Μπορεί οι οικονομολόγοι να είχαν προειδοποιήσει ότι η επίπτωση θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που έχουμε δει στη ζωή μας, αλλά λίγοι θα μπορούσαν..
να είχαν προβλέψει τον παραλογισμό των αρνητικών τιμών του πετρελαίου.

Ενώ η κατάσταση που βιώνεται είναι απροσδιόριστη, είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την αγορά πετρελαίου. Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το Oilprice, ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για τιμή του πετρελαίου στα 100 δολ/βαρέλι.

Το Westbeck Capital Management’s Energy Opportunity Fund θεωρεί εφικτό αυτό το σενάριο» σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegram, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με το άρθρο να συνεχίζει: «Αλλά πρώτα, οι τιμές πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο».

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες, «το ενεργειακό Fund αύξησε το ενεργητικό του κατά 20,2% τον Μάρτιο. Η απόδοσή του κατά το πρώτο δίμηνο ήταν 3,7% και προήλθε από τα «puts the commodities», δηλαδή αγορά πώλησης δικαιωμάτων επί των τιμών των commodities που σημείωσαν πτώση με τα futures του πετρελαίου να υποχωρούν 66%.Το Fund κέρδισε 40% το 2019, σορτάροντας τις αμερικανικές εξορυκτικές εταιρείες.Τώρα η προσοχή στρέφεται σε δεξαμενές πετρελαίου από διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Cushing που είναι το μεγαλύτερο αμερικάνικο hub στην Οκλαχόμα.Εκτιμάται ότι το Cushing θα φτάσει στα όριά του στα μέσα Μαίου και αυτό θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη των τιμών.

«Όλα αυτά δείχνουν μια τεράστια επιστροφή για τις τιμές του πετρελαίου. Όταν βρεθούμε στην άλλη πλευρά της πανδημίας, πιστεύουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα εξομαλυνθεί πολύ γρήγορα. Και τον επόμενο χρόνο, θα μπορούσαμε να δούμε να εξαντλούνται γρήγορα τα αποθέματα από την πλεονάζουσα χωρητικότητα», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Westbeck Jean-Louis Le Mee σε συνέντευξή του στη MRT.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Αυτό το πρόβλημα θα σημαίνει ότι περισσότεροι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ θα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή, μερικοί εκ των οποίων και σε μόνιμη βάση. Δηλαδή ορισμένες μονάδες θα πρέπει να κλείσουν τελείως σε συνδυασμό με την συμφωνία του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, τα προσεχή χρόνια θα μπορέσουν να μπουν οι κατάλληλες βάσεις για την ανάκαμψη των τιμών».

Τέλος, επισημαίνεται ότι το σχιστόλιθο στις ΗΠΑ έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, με το Permian να έχει επιβαρυνθεί στον μέγιστο βαθμό. Χρεοκοπίες και χιλιάδες απολύσεις χαρακτηρίζουν την κατάσταση.

Όταν όμως επιστρέψει η κανονικότητα, πιθανότατα θα παρατηρηθεί χαμηλή προσφορά και υψηλή ζήτηση. Έτσι λοιπόν δουλεύουν τα πράγματα και οι τιμές του πετερελαίου μπορούν να ανακάμψουν στα 100 δολάρια.

Όσον αφορά τις σημερινές τιμές πετρελαίου, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά 7,71% Στα 21,95 δολ/βαρέλι και το αργό τύπου crude σημειώνει άνοδο κατά 10,16% στα 15,18 δολ./βαρέλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου