Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Επίδομα 800 ευρώ: Δείτε τα βήματα για αίτηση στο supportemployees.yeka.gr

Από το gsee.gr
Άνοιξε πλέον η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στην οποία από σήμερα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους και είναι δικαιούχοι για το επίδομα 800 ευρώ.

Οι δηλώσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Προσοχή οι αιτήσεις υποβάλλονται από σήμερα 1.4.2020 για όσους ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν..
τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή), όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για όσους έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με εντολή δημόσιας Αρχής πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1

2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2

3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3

4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4

5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5

6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6

7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7

8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8

9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9

10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0

Το εν λόγω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και τις 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν της αναστολής της σύμβασης εργασίας του.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τις αιτήσεις στο supportemployees.ypeka.gr, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί υποχρεωτικά η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής καθώς έχει δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων μέχρι τις 10 Απριλίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους πρώτους εργαζόμενους. Οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η υπεύθυνη δήλωση.

Πως γίνεται η αίτηση


Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου.

Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους.

Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Παράλληλα, αίτηση πρέπει να υποβάλλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Τα βήματα για την αίτηση
Οι εργαζομενοι πρέπει καταρχήν να μπουν στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του Taxisnet.

Στη συνέχεια τα βήματα είναι:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του ΠΣ Εργάνη και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη. Στις περιπτώσεις που περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε

Υπεύθυνη Δήλωση

Οδηγίες Πρόσβασης των εργαζομένων στον Ειδικό Μηχανισμό Στήριξης Έκδοση 1-31.03.2020 https://supportemployees.yeka.gr , σελίδα 5 από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.



ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΛΩΣΗΣ

Τα πεδία:

α) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ,

β) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και

γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ\

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής».

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

Μπείτε στην πλατφόρμα από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου