Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

"Ψαλίδι" 28 δισ. δολ. στα επενδυτικά σχέδια των πετρελαϊκών παγκοσμίως

Από το energypress.gr
Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως περικόπτουν τις δαπάνες το 2020 μετά από μια κατάρρευση στις τιμές πετρελαίου που προκάλεσε η πτώση της παραγωγής εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και ενός πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Οι περικοπές που ανακοινώθηκαν ήδη από οκτώ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Saudi Aramco και η Royal Dutch Shell, ανέρχονται..
στα 28 δισ. Δολάρια, καταγράφοντας πτώση 20% από τα αρχικά σχέδια δαπανών ύψους 142 δισ. Δολαρίων.

Η BP μ είωσε το σχέδιο δαπανών κατά 25% και θα μειώσει την παραγωγή από τις αμερικανικές δραστηριότητες σχιστόλιθου πετρελαίου και αερίου.

Η Exxon Mobil δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες αλλά δεν έχει δώσει ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία.

Η βραζιλιάνικη Petrobras δήλωσε ότι θα πάει προς τα πίσω τη βραχυπρόθεσμη παραγωγή, θα καθυστερήσει την καταβολή μερίσματος και θα περικόψει το επενδυτικό σχέδιο για το 2020, μεταξύ άλλων μέτρων με στόχο τη μείωση του κόστους εξαιτίας της πανδημίας.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι εάν παραταθεί η τρέχουσα κρίση, οι περικοπές δαπανών που ανακοινώθηκαν από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ίσως να μην είναι αρκετές να τις αφήσουν να διατηρήσουν τα μερίσματα χωρίς να προστεθούν στα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους.

Το συνολικό χρέος των Chevron, Total, BP, Exxon Mobil, Royal Durch Shell, διαμορφωνόταν στα 231 δισ. Δολάρια στο τέλος του 2019, οριακά χαμηλότερα από τα 235 δισ. Δολάρια του 2016, όταν οι πετρελαϊκές τιμές είχαν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου