Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Wärtsilä: Νέες πειραματικές δοκιμές για τη χρήση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου

Από το naftikachronika.gr
Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä ξεκίνησε τις δοκιμές καύσης αμμωνίας, προκειμένου να εξετάσει την ενδεχόμενη χρήση της ως ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία.

Σύμφωνα με τον Kaj Portin, General Manager, Fuel & Operational Flexibility της Wärtsilä Marine, «οι πειραματικές μελέτες απέδωσαν ιδιαίτερα αισιόδοξα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε τις δοκιμές, προκειμένου..
να βελτιστοποιήσουμε τις παραμέτρους καύσης της αμμωνίας».

Στο πλαίσιο των δοκιμών, η αμμωνία μελετήθηκε κατά την καύση της σε ειδικές ερευνητικές μονάδες, ενώ, με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω πειραματικές δοκιμές καύσης σε κινητήρες διπλού καυσίμου και κινητήρες αερίου καυσίμου ανάφλεξης με σπινθήρα. Επίσης, εντός του 2020, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, σε συνεργασία με πλοιοκτήτες.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες μελέτες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμμετοχής της Wärtsilä στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ShipFC, για την εγκατάσταση κυψελών καυσίμου αμμωνίας στο πλοίο «Viking Energy» έως το 2023.

Σύμφωνα με τη Wärtsilä, η αμμωνία αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική επιλογή ναυτιλιακού καυσίμου, προς την ανάπτυξη πλοίων μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Παρότι η αμμωνία προέρχεται κυρίως από ορυκτές πηγές, είναι αρκετά πιθανό πως στο μέλλον το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου της αμμωνίας σχεδόν θα εξαλειφθεί, εάν παράγεται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου