Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Η πτώση του πετρελαίου μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία από τον COVID -19

Από το worldenergynews.gr
Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου στην αγορά και αυτό σύμφωνα με την Morgan Stanley θα οδηγήσει τις τιμές του BRENT στα 35 δολ το δεύτερο τρίμηνο και του WTI (αργού) στα 30 δολάρια.

Αναλυτές όπως ο Adam Crisafulli μιλώντας στο CNBC εκτιμούν ότι η πτώση του πετρελαίου θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα..
για τις αγορές σε σχέση με τον Coronavirus.

Tο πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία θα είναι μεγάλο αναφέρει ο αναλυτής καθώς ο πετρελαϊκός κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας αυτής και οι μεγάλες εταιρίες έχουν υψηλές ομολογιακές εκδόσεις που επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων.

Υπάρχουν αρκετά ομόλογα με υψηλά κουπόνια (high yield) που θα οδηγήσουν σε πτώση την συγκεκριμένη αγορά, καθώς μεσαίες εταιρίες υπερδανεισμένες θα απειληθούν με χρεοκοπία.

Στα 20 δολάρια βλέπει τις τιμές του πετρελαίου ο Ali Khedery,  πρώην senior σύμβουλος της ExxonMobil για την Μέση Ανατολή, που θεωρεί ότι αυτό θα έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις, επώδυνες ιδιαίτερα για το Ιράν και το Ιράκ.

Το βέβαιο είναι ότι ένα νέο σκηνικό διαγράφεται μετά την κίνηση των Σαουδαράβων, που βασικά χαρακτηριστικά θα έχει τις μεγάλες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο μπορεί μεν να βοηθήσει τους καταναλωτές ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο - που ο ιός χτυπά τις οικονομίες - και τα κόστη των επιχειρήσεων, όμως από την άλλη πλευρά θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, όπως και στις ΗΠΑ, όπου οι μετοχές των μεγάλων εταιριών θα οδηγηθούν σε  πτώση με την μορφή χιονοστιβάδας.

Ήδη η Saudi Aramco σαν μετοχή έπεσε χαμηλότερα από το IPO, ενώ είναι βέβαιο οτι θα υπάρξουν και  εταιρίες που θα χρεωκοπήσουν.

Το πρόβλημα θα επεκταθεί σε όλες τις πετρελαιοποαραγωγές χώρες, στον OPEC+ που θα υποστούν ανυπολόγιστες ζημίες κα στην Ρωσία.

Για τον λόγο αυτό η διάσταση θρίλλερ που αποκτούν οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθηθεί απο διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις όλων των εμπλεκομένων, ΟΠΕΚ, ΗΠΑ και Ρωσίας.


Το χρονικό της νέας κρίσης


Οι Σαουδάραβες είναι αποφασισμένοι να ανεβάσουν την παραγωγή πετρελαίου πανω από 10 εκατ βαρέλια την ημέρα με στόχο να ρίξουν τις τιμές ακόμα περισσότερο, απαντώντας στην Ρωσία και κηρύσσοντας πόλεμο τιμών μετά την ασυμφωνία μαζί τους στην Βιέννη.

Ήδη έχουν ξεκινήσει προσφορές χτυπώντας τις τιμές στον μεγαλύτερο βαθμό την τελευταία 20ετία, στην Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ με στόχο να δελεάσουν τους πελάτες τους, για να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο σε βάρος των υπολοίπων παραγωγών και κυρίως των Ρώσων.

Μάλιστα φαίνονται διατεθειμένοι να ανεβάσουν την παραγωγή ακόμα και σε 12 εκατ βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας χάος στις ήδη χτυπημένες αγορές πετρελαίου.

Χθες Σάββατο 7/3 η Aramco ανακοίνωσε στους πελάτες της μείωση των επισήμων τιμών στα 6-8 δολ/βαρέλι σε όλες τις ζώνες παγκοσμίως.

Η τιμολόγηση του Βασιλείου αφορά 14 εκατ βαρέλια την ημέρα, καθώς την ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Το πιο σημαντικό είναι η έκπτωση των 8 δολ ανά βαρέλι, για την "σημαία" του αργού αραβικού υψηλής ποιότητας ( Arab Light Crude) σε διυλιστήρια της ΒΔ Ευρώπης με τιμές κατά 10,25 δολ χαμηλότερα από το benchmark tου Brent.

To αντίστοιχο ρώσικο των Ουραλίων crude blent είναι μόλις 2 δολ χαμηλότερα του bencmark και οι Ρώσοι θα αποκτήσουν μεγάλο πρόβλημα ανταγωνισμού.
Mε τα δεδομένα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο στα 27 -30 δολ / βαρέλι σύμφωνα με τους αναλυτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου