Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΙΕΑ: Δραματική συρρίκνωση των τιμών πετρελαίου λόγω του Coronavirus το 2020 - Οριακή ανάκαμψη το 2025

Από το worldenergynews.gr
Σημαντική συρρίκνωση αναμένεται να υποστεί η ζήτηση πετρελαίου μέσα στο 2020, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Η IEA, που εδρεύει στο Παρίσι, ανέφερε την έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών ότι σε ένα ακραίο σενάριο όπου οι κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν..
να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωναϊού - που έχει πλήξει πάνω από 100.000 ανθρώπους-, η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί έως και τα 730.000 bpd.

Ο ιός έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ιδίως στην Κίνα, σε άλλες ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην Ιταλία.

«Η κρίση του κοροναϊού επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών αγορών - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αλλά ο αντίκτυπός του στις αγορές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα έντονος, διότι εμποδίζει τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η κρίση του Coronavirus προστίθεται στις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου καθώς εξετάζει νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές στρατηγικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol.

Οριακή ανάκαμψη μέχρι το 2025

Ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να μειωθεί δραματικά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) συνέχισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αναφέροντας πως η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί κατά 5,9 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2025, οριακά υπερβαίνοντας τη ζήτηση.

Η επέκταση της παραγωγής στο Ιράκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στη Λιβύη και τη Βενεζουέλα, σημαίνει ότι η παραγωγή από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια μονάδες βάσης μέχρι το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου