Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η Shell θα επενδύσει 3 δισ. δολ σε έργα σχιστολιθικού την επόμενη 5ετία – Αυξάνει την παραγωγή στην Permian

Από το worldenergynews.gr
Η Royal Dutch Shell, η οποία σχεδιάζει δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έργα γεώτρησης σχιστολιθικών πετρωμάτων, αύξησε την παραγωγή στον κορυφαίο τομέα   των ΗΠΑ σε 250.000 βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής της λεκάνης της Permian.

Η Shell σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια σε έργα..
σχιστολιθικού, δήλωσε ο Amir Gerges, αντιπρόεδρος των περιουσιακών στοιχείων Permian για τη Shell, στο Crudu Summit Summit στο Χιούστον. Η παραγωγή λεκάνης της Permian αυξήθηκε πάνω από 100.000 βαρέλια την ημέρα κατά το τελευταίο έτος. «Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας από την κεντρική μας έκταση», είπε ο Gerges.

Η Shell και οι αντίπαλες εταιρείες πετρελαίου Exxon Mobil, Chevron και BP δαπανούν δισεκατομμύρια στην λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού. Οι εταιρείες βλέπουν το σχιστόλιθο ως περιουσιακό στοιχείο μικρού κύκλου που συμπληρώνει έργα όπως πηγάδια βαθέων υδάτων που χρειάζονται χρόνια για να τεθούν σε παραγωγή.

Προκλήσεις στην περιοχή

Η Permian έχει 30 χρόνια λεγόμενη απογραφή γεώτρησης υψηλής ποιότητας, "πρώτης βαθμίδας" και θα παραμείνει στην καρδιά της ανάπτυξης πετρελαίου των ΗΠΑ, δήλωσε ο Gerges.  Ωστόσο, η βιομηχανία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην περιοχή, από το υπερβολικό φυσικό αέριο μέχρι την ανεπαρκή υποδομή και «ακόμα και τα σημερινά συναισθήματα των επενδυτών», ανέφερε.

Προηγουμένως, η Shell επεσήμανε ότι μπορεί να αναζητήσει έναν τρόπο να επεκτείνει την παρουσία της στην Permian, αλλά κατά τη διάρκεια   της περασμένης εβδομάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden ανέφερε ότι η χρονική στιγμή δεν είναι σωστή για μια εξαγορά. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όλων των μεγεθών έχουν υποστεί πίεση για την παραγωγή περισσότερης ρευστότητας και την επιστροφή τους στους επενδυτές μέσω εξαγορών μετοχών και μερισμάτων.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις για τη μείωση των εκπομπών, ιδίως από την καύση φυσικού αερίου, που παράγεται ως παραπροϊόν στο πετρέλαιο. Η πρακτική μπορεί να επιδεινώσει την αλλαγή του κλίματος με την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα.

Ανάγκη περισσότερων υποδομών

Η βιομηχανία γεωτρήσεων των Η.Π.Α. έκαψε ή εξαέρωσε περισσότερο το φυσικό αέριο το 2019 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή στο Τέξας, το Νέο Μεξικό και τη Βόρεια Ντακότα έχει κατακλύσει τις προσπάθειες για να περιορισθεί η πρακτική, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία και ανεξάρτητες εκτιμήσεις της έρευνας.

"Η καύση και οι εκπομπές στη λεκάνη Permian έχουν γίνει διάσημες και δεν είναι κάτι για το οποίο θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε", δήλωσε ο Gerges. Η περιοχή χρειάζεται περισσότερες υποδομές, όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά είναι πιο σημαντικό να υπάρχουν "ισχυρές πολιτικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που να ενθαρρύνουν τη μείωση της καύσης", ανέφερε ο Gerges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου