Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Το EastMed Act Πέρασε Χάρη στις Πιέσεις της ExxonMobil (video)

Από το energia.gr
Η Exxon Mobil, καθώς επίσης, το ισραηλινό και το ελληνικό λόμπι, άσκησαν όλη την επιρροή τους για να ψηφιστεί η Νομοθετική Πράξη ΕastMed Act, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπως υποστηρίζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα therealnews.com, το EastMed Act ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. χάρη στην..
επιμονή και την επιρροή που ασκεί ο ενεργειακός κολοσσός στην Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται πως τη Νομοθετική Πράξη υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν πτήσει στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, που τον μετέφερε στην Φλόριντα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

«Σε ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, οι Αμερικανοί νομοθέτες κατάφεραν να συναινέσουν προκειμένου να βοηθήσουν την ExxonMobil να περάσει τη σημαντική νομοθεσία, που μπορεί να επαναδιατυπώσει τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.»

«Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου των αργιών το Δεκέμβριο, οι νομοθέτες προώθησαν μια σκιώδη διάταξη στο πακέτο συνολικών δαπανών που ήρε  περιορισμούς των όπλων και ενίσχυσε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία αγωγών στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα», σημειώνει η αμερικανική ιστοσελίδα.

Το νομοθετικό κείμενο, το οποίο αντικατοπτρίζει νομοσχέδιο που κυκλοφόρησε στο Κογκρέσο, το 2019, υπόσχεται μια σειρά αμερικανικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου  στην ΑΟΖ  Ισραήλ και Κύπρου, «συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την κατασκευή αγωγών και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου και δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου στην περιοχή που διευθύνεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ», σημειώνεται.

Το άρθρο αναφέρει πως, «η έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας και της υποστήριξης του αγωγού EastMed, δεν πέρασε ποτέ από ακρόαση, ούτε από ψηφοφορία, ή έτυχε οποιαδήποτε ανοιχτής συζήτησης. Η συμπερίληψή του στο πακέτο δαπανών αντικατοπτρίζει τον ισχυρό συνασπισμό πίεσης που συνήλθε για να υποστηρίξει την έγκριση της Νομοθετικής Πράξης (East Med Act)».

«Αυτός ο συνασπισμός περιλάμβανε ξένους παράγοντες συνδεδεμένους τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο, την Αμερικανικοεβραϊκή Επιτροπή, τους Ενωμένους Χριστιανούς για το Ισραήλ και μια ομάδα Ευαγγελικών που έχουν στενούς δεσμούς  με το Ισραήλ. Οι ομάδες της ελληνο-αμερικανικής  διασποράς κινητοποιήθηκαν επίσης για να ασκήσουν πίεση για τη νομοθεσία. Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας περιέγραψε την ψήφιση του νομοσχεδίου ως το «πιο φιλελληνικό (pro-hellenic) νομοσχέδιο της γενιάς».

Ο EastMed Act "παγιώνει τομείς συνεργασίας όπως η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, βάζει σε νέα επίπεδα τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καταργεί το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση για Έλληνες στρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να 'χτίζει' τον στρατό της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ", είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις. 

"Ο EastMed Act ενισχύει το ήδη εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ να έχουμε ένα κοινό και αφοσιωμένο σύμμαχο, όπως η Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου