Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

«Ταβάνι» για τη ζήτηση πετρελαίου το 2040

Από το naftikachronika.gr
H ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να «πιάσει το ταβάνι της» το 2040 ή «πολύ νωρίτερα», σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του αναφορικά με το μέλλον του μαύρου χρυσού το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κυριότερες εξαγωγούς χώρες πετρελαίου, και δη αυτές στη Μέση Ανατολή, των οποίων η οικονομική ευρωστία είναι πιθανό να υποχωρήσει..
τα επόμενα 15 έτη εάν δεν πραγματοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

To ΔΝΤ επισημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις προγενέστερες παραμέτρους στην αγορά πετρελαίου, «παρατηρείται μια ισχυρή καθοδική τάση για την παγκόσμια ζήτηση δεδομένων της ανάπτυξης του εισοδήματος και του πληθυσμού».

Αναφορικά με τις προοπτικές των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/5 της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, στο report του Ταμείου τονίζεται ότι η πτώση των τιμών το 2014-2015 μείωσε την οικονομική τους ανάπτυξη στην περιοχή, δείγμα της μεγάλης εξάρτησης των χωρών αυτών από τον μαύρο χρυσό. Στο πλαίσιο αυτό, οι έξι χώρες του Συμβουλίου, με πρωτεργάτη τη Σαουδική Αραβία, αναζητούν τρόπους να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους από το πετρέλαιο και η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών θα είναι κλειδί για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου