Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ενεργειακή εταιρεία κόβει το μισθό στους… θεριακλήδες και αφαιρεί το διάλειμμα από τον εργάσιμο χρόνο

Από το energypress.gr
Την ώρα που στην Ελλάδα η επιβολή της απαγόρευσης καπνίσματος στους κλειστούς χώρους -και κυρίως σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους διασκέδασης- έχει δυσκολέψει πολύ τους καπνιστές που πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, μια ισπανική ενεργειακή εταιρεία πήρε το ΟΚ από την ισπανική δικαιοσύνη για την απόφασή της να περικόψει από τους μισθούς των υπαλλήλων της τα διαλείμματα για φαγητό ή τσιγάρο!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η απόφαση δεν αφορά μόνο..
τους θεριακλήδες, αλλά το σύνολο των εργαζομένων, αφού στην ουσία ο χρόνος του διαλείμματος αφαιρείται από τον εργάσιμο χρόνο.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η ισπανική Galp, μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείας της Ιβηρικής, αποφάσισε από το Σεπτέμβριο να αφαιρεί από τους μισθούς των εργαζομένων της την αμοιβή που αντιστοιχεί στο χρόνο που αυτοί βρίσκονται εκτός γραφείου, κάνοντας π.χ. διάλειμμα για φαγητό ή τσιγάρο.

Πρακτικά, δηλαδή, δεν πληρώνει τους υπαλλήλους της για το σύνολο της εργάσιμης ημέρας.

Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων η υπόθεση έφτασε στα ανώτατα ισπανικά δικαστήρια, με τους δικαστές να δικαιώνουν την εταιρεία, η οποία επικαλέστηκε ότι η πολιτική της αυτή συνάδει με τις πρόσφατες αλλαγές στο ισπανικό δίκαιο.

Οι νέες ρυθμίσεις που εισήχθησαν στην ισπανική νομοθεσία υποχρεώνουν τις εταιρείες να καταγράφουν την ώρα άφιξης και την ώρα αποχώρησης των εργαζομένων από τον εργασιακό τους χώρο. Στα χαρτιά, στόχος ήταν η καταπολέμηση του φαινομένου των απλήρωτων υπερωριών, όμως στην πράξη λειτουργεί για την προώθηση μεγαλύτερης «ευελιξίας» στην εργασία και την περαιτέρω εντατικοποίησή της.

Με την  αφαίρεση του χρόνου του διαλείμματος από τον εργάσιμο χρόνο η απόφαση του δικαστηρίου δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να μην πληρώνει τον εργαζόμενο για το σύνολο του χρόνου που της διαθέτει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου