Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Εκατομμύρια λίρες για παραγωγή από υδρογόνο θα δαπανήσει η Βρετανία

Από το insider.gr
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χρηματοδοτήσεις ύψους 28 εκατ. λιρών (36,47 εκατ. δολάρια)  για πέντε έργα που εστιάζoυν στην παραγωγή υδρογόνου.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος ενός πακέτου 90 εκατ. λιρών, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από ένα ταμείο καινοτομίας με απόθεμα 500 εκατ. λίρες. Το πρόγραμμα παροχής..
υδρογόνου, όπως γνωστοποιήθηκε, θα επικεντρωθεί σε πέντε έργα.

Πρόκειται για  δύο μονάδες παραγωγής υδρογόνου χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα, μία στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και η άλλη κοντά στο Aberdeen της Σκωτίας. Θα υπάρξει επίσης ένα σχέδιο που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή υδρογόνου μέσω της ηλεκτρόλυσης.

Φορέας ενέργειας με μεγάλες δυνατότητες το υδρογόνο
Η ΕΕ περιέγραψε το υδρογόνο ως φορέα ενέργειας με μεγάλες δυνατότητες για καθαρή και αποδοτική. Ένα από τα οφέλη της χρήσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου είναι ότι τα μόνα υποπροϊόντα είναι υδρατμοί και ζεστός αέρας, σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στις πραγματικές εφαρμογές, αναπτύσσονται ήδη λεωφορεία υδρογόνου στο Λονδίνο, ενώ η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων Alstom ξεκίνησε αυτό που χαρακτήρισε ως το πρώτο αμάξωμα κυψελών καυσίμου στον κόσμο το 2018.

Στους κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν κυκλοφορήσει μοντέλα υδρογόνου συγκαταλέγονται η Toyota και η Honda.

Μπορεί να έχει δυναμική, αλλά υπάρχουν περιβαλλοντικές προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγή υδρογόνου μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ενώ η ζήτηση για υδρογόνο συνεχίζει να αυξάνεται, αυτό προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ορυκτά καύσιμα.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο ΙΕΑ δηλώνει ότι η παραγωγή υδρογόνου είναι υπεύθυνη για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περίπου 830 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Σε μια δήλωση που έστειλε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η Rebecca Williams, επικεφαλής της πολιτικής και των κανονισμών του εμπορικού φορέα RenewableUK, δήλωσε ότι το πράσινο υδρογόνο είχε τη δυνατότητα να είναι ηγέτης στον ενεργειακό τομέα επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου