Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στον ωκεανό σχεδιάζει η Ιαπωνία

Από το worldenergynews.gr
Ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχετικά με μια μέθοδο διάθεσης ραδιενεργών νερών από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα συνέστησε  την Παρασκευή 31/1/2020 την απελευθέρωσή του στον ωκεανό, μια κίνηση που πιθανόν να σημάνει συναγερμό τις γειτονικές χώρες.

Η επιτροπή του υπουργείου βιομηχανίας κατέληξε..
στο συμπέρασμα μετά τον περιορισμό των επιλογών είτε στην απελευθέρωση του μολυσμένου ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό είτε στην εξάτμισή του - και επέλεξε το πρώτο. Με βάση την πρακτική του παρελθόντος, είναι πιθανό η κυβέρνηση να αποδεχθεί τη σύσταση.

Η συσσώρευση μολυσμένου νερού στο Φουκουσίμα υπήρξε σημείο κολλήματος στον καθαρισμό, το οποίο πιθανότατα θα διαρκέσει δεκαετίες, ειδικά καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο αυτό το καλοκαίρι με κάποια γεγονότα  να λαμβάνουν χώρα λιγότερο από 60 χιλιόμετρα ) από το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Η γειτονική Νότια Κορέα έχει διατηρήσει την απαγόρευση των εισαγωγών θαλασσινών από την περιοχή της Ιαπωνίας Φουκουσίμα που επιβλήθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή και κάλεσε πέρυσι τον ανώτερο υπάλληλο της ιαπωνικής πρεσβείας να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστεί το νερό της Φουκουσίμα.

Οι αθλητές τους σκοπεύουν να φέρουν τους δικούς τους ανιχνευτές ακτινοβολίας και φαγητό στους Αγώνες.

Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε συγγνώμη μετά την παραδοχή ότι τα συστήματα διήθησης της δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό  ενώ η περιοχή εξαντλείται από χώρο για 
δεξαμενές αποθήκευσης.

Αλλά σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικά αβλαβές.

"Σε σύγκριση με την εξάτμιση, η απελευθέρωση στον ωκεανό μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια", ανέφερε η επιτροπή, επισημαίνοντας την κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο, όπου κανονικά οι πυρηνικοί σταθμοί απελευθερώνουν νερό που περιέχει τρίτιο στη θάλασσα.

Η σύσταση πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον επικεφαλής της ομάδας, τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου της Nagoya Ichiro Yamamoto, και υποβλήθηκε στην κυβέρνηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί.

Η Tokyo Electric ή η Tepco έχει συγκεντρώσει περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των πυρήνων καυσίμων από την τήξη, καθώς το εργοστάσιο χτυπήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι το 2011. Το νερό αποθηκεύεται σε τεράστιες δεξαμενές.

Η υπηρεσία λέει ότι θα εξαντληθεί ο χώρος για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου