Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Μαίνεται η μάχη του LNG στη Ρεβυθούσα

Από το capital.gr
Συνεχίζονται τα ρεκόρ εισαγωγών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά αλλά και η αυξημένη ζήτηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τη βιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές ενισχύουν τα σχέδια των παικτών της αγοράς. Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, είναι ότι καταγράφονται σημαντικές..
ανακατατάξεις ως προς τα μερίδια αγοράς των 3 παικτών που μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνται στο LNG φέροντας φορτία στη Ρεβυθούσα.

Συγκεκριμένα το περισσότερο αέριο στο πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να φέρει η Mytilineos, όπως άλλωστε συνέβη και στη διάρκεια του 2019, όταν η εταιρεία εισήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες LNG. Ωστόσο στη δεύτερη θέση δε βρίσκεται όπως συνέβη πέρυσι η ΔΕΠΑ, η οποία έχει παραχωρήσει τη θέση της στην Elpedison η οποία κάνει δυναμική ρελάνς στους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Πιο αναλυτικά στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου έχουν φτάσει στη Ρεβυθούσα 3 φορτία. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθουν ακόμη 2 φορτία, ενώ συνολικά στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς θα καταφθάσουν συνολικά 11 φορτία συνολικού όγκου άνω του 1,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Από τα φορτία αυτά 5 εκφορτώσεις για συνολικά 600 χιλιάδες κυβικά μέτρα θα πραγματοποιηθούν για λογαριασμό της Mytilineos.

Ακολουθεί η Elpedison με 3 φορτία μεγέθους 470 χιλιάδων κυβικών μέτρων ενώ η ΔΕΠΑ προγραμματίζεται να φέρει 3 φορτία χωρητικότητας 375 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι για τον Ιανουάριο στον αρχικό προγραμματισμό προβλεπόταν να έρθουν ακόμη δύο φορτία από τον Ήρωνα συνολικής χωρητικότητας 150 χιλιάδων κυβικών, τα οποία ωστόσο ακυρώθηκαν.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά αερίου αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς ήδη η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της με στόχο να επιτύχει καλύτερους όρους προμήθειας και να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το δικό της χαρτοφυλάκιο προμήθειας. Άλλωστε πέρυσι ήταν μια χρονιά κατά την οποία το αέριο των αγωγών, έχασε σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι του LNG, με αποτέλεσμα να αναμένεται φέτος η αντίδραση των παραδοσιακών προμηθευτών, οι οποίοι θα επιδιώξουν να υπερασπιστούν τις πωλήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η ΔΕΠΑ πέτυχε θετική απόφαση στο διαιτητικό δικαστήριο για το αέριο που προμηθεύεται από την τουρκική Botas και τα προς ανάκτηση ποσά θα συμψηφιστούν με εκπτώσεις στις παραδόσεις που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν συζητήσεις τόσο με τη Sonatrach για το κόστος του αλγερινού LNG αλλά και με τη Gazprom, με έμφαση στις ρήτρες take or pay.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου