Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Jeffrey Sachs: Μέχρι το 2050 τελειώνουμε με την χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου - Γιατί είμαστε ήδη στο κόκκινο.

Από το worldenergynews.gr
To συνέδριο του Economist, τρίτο κατά σειρά για την βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούσε να μην έχει παρόντα τον διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, Global SDSN, καθηγητή του Columbia University κ.Jeffrey Sachs.

Ο κ.Sachs πέρυσι είχε μιλήσει από teleconference, φέτος όμως ήταν παρών.

O Jeffrey Sachs έκλεισε..
την πρώτη μέρα του Συνεδρίου μετά το δείπνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κάνοντας μια ανατριχιαστική διαπίστωση:

Η θερμοκρασία του πλανήτη είχε περισσότερο θερμό κλίμα σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα 150.000 χρόνια πριν, τότε όμως η στάθμη της θάλασσας ήταν 8 μέτρα υψηλότερα.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά και δείχνει πόσο επικίνδυνο καθίσταται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής άμεσα.

Από την άλλη πλευρά όμως ο άνθρωπος που μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής υπήρξε ιδιαίτερα ριζοσπαστικός σε σχέση με τις βασικές θεραπείες της.

Είπε, ότι μέχρι το 2050 θα πρέπει να τερματιστεί η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον τομέα των καυσίμων.

Είναι μια μεγάλη κουβέντα αν αναλογισθεί κανείς τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν στον τομέα των δύο αυτών κλάδων σε διεθνές επίπεδο.

Ο Sachs είπε ότι θα πόνταρε στην Φοίβη Κουντούρη την καθηγήτρια που ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή, co chair UN SDSN, αν είχε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτήν και την κλιματική αλλαγή και η οποία ήταν μαζί του στο κλείσιμο του τελευταίου πάνελ όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γ.Παπανδρέου υπήρξε από τους πρώτους που μίλησαν πριν από 10 χρόνια για την πράσινη ανάπτυξη και αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο green deal.

Παρά το ότι η Ευρώπη δίνει το στίγμα της πράσινης ανάπτυξης, εντούτοις χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και θα μπορούσε η ΕΚΤ να εισάγει το κριτήριο της βιωσιμότητας με την έννοια της πράσινης ανάπτυξης στις χρηματοδοτήσεις της.

Και επίσης θα μπορούσε ο περίφημος φόρος επί των συναλλαγών (θυμάστε τον φόρο Tobin) που συζητιόταν πριν από 10 χρόνια, να επιβληθεί τώρα σαν πράσινος φόρος.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης και για την λεγόμενη κλιματική δικαοσύνη.

Τούτων δοθέντων από την πελυρά Sachs θίχτηκε και το θέμα των πυρηνικών, μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο υποστηρίζει ένθερμα και ο Bill Gates, που όμως δεν το θεωρεί αναγκαία λύση για χώρες όπως η Ελλάδα, που διαθέτει τέτοιο πλούτο για τις Ανανεώσιμες.

Και έθεσε επίσης και την προϋπόθεση τα αυτοκίνητα μέχρι το 2030 να είναι μόνον ηλεκτρικά σε κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου