Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Μπουλντόζες στις αρχές του 2020 για την νέα μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη - Μπαίνει σε λειτουργία το 1ο εξάμηνο του 2023

Από το energypress.gr
Ζήτημα μερικών μηνών θεωρείται η έναρξη των πρώτων εργασιών από την Elpedison για την κατασκευή της νέας της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ύψους περίπου 400 εκατ ευρώ, και ισχύος 826 MW, έξω από την Θεσσαλονίκη.

Σε συνέχεια της άδειας που έλαβε πρόσφατα από την ΡΑΕ, η Elpedison "φουλάρει" τις μηχανές, προκειμένου να ξεκινήσει, ει δυνατόν στις..
αρχές του 2020, τις πρώτες πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του σταθμού τον οποίο σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο Δήμο Δέλτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα, ισχύος περίπου 552 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 274 MW, με την διάρκεια της άδειας να ανέρχεται στα 35 έτη.

Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 1ο εξάμηνο του 2023, ενώ το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα στο υφιστάμενο που διαθέτει η εταιρεία.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ, με πηγές της εταιρείας να αναφέρουν ότι θα πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, καθώς σχεδιάζεται για να έχει απόδοση 63%. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας είναι ότι μια τέτοια μονάδα όχι μόνον χωράει στο σύστημα, αλλά και ότι θα είναι αναγκαία για την εδραίωσή της στην αγορά, καθώς θα βελτιώσει κατά πολύ το "καλάθι" παραγωγής της Elpedison.

Σήμερα η Elpedison διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες, μια στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW, και μια στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 MW, που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής παραγωγής των θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων του διασυνδεδεμένου συστήματος. Έως τώρα αμφότερες οι δύο επενδύσεις έχουν ξεπεράσει αθροιστικά τα 500 εκατ ευρώ.

Στόχος της νέας μονάδας, εκτός προφανώς από την εσωτερική αγορά, είναι να εξάγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων, όπως Σερβία, B. Μακεδονία, και Αλβανία, όπου η Elpedison θεωρεί ότι δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες.

Σημειωτέον ότι οι υποψήφιες μονάδες φυσικού αερίου από ισάριθμο αριθμό επενδυτών, ανέρχονται σε συνολικά πέντε, οι οποίες και δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση. Συγκεκριμένα, την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου, έχουν εκδηλώσει:

Η εταιρεία Μυτιληναίος για μονάδα ισχύος 650 MW στο Ενεργειακό Κέντρο του Άγ. Νικολάου Βοιωτία, την οποία και θεμελίωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός.
Ο Όμιλος Κοπελούζου, για μονάδα δυναμικότητας 660 MW στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στο FSRU που έχει δρομολογήσει.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για μονάδα ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή.
Ο Όμιλος Καράτζη (ιδιοκτήτης και της ηλεκτρικής εταιρείας ΚΕΝ) για μονάδα δυναμικότητας 665 MW στο νομό Λάρισας.
Εδώ να σημειωθεί ότι η αίτηση (ή και η έγκριση) για άδεια παραγωγής δεν σημαίνει και ότι όλοι οι παραπάνω όμιλοι έχουν λάβει την τελική επιχειρηματική απόφαση, προκειμένου να προχωρήσουν στην επένδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου