Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τι σημαίνει για την τιμή του πετρελαίου ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας

Από το mononews.gr
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Salman Bin Abdulaziz, διόρισε τον γιο του, πρίγκιπα Abdulaziz, ως υπουργό Ενέργειας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Khalid al-Falih, ο οποίος ηγήθηκε τριών ετών ενεργητικής διπλωματίας του ΟΠΕΚ ώστε να σχηματίσει μια παγκόσμια συμμαχία με παραγωγούς όπως η Ρωσία για τον περιορισμό της παραγωγής. Θα αλλάξει αυτή η πολιτική, ή θα επηρεάσει το σχέδιο της Saudi Aramco για μια αρχική δημόσια προσφορά;

Ποιος είναι ο νέος υπουργός;

Ο πρίγκιπας Abdulaziz υπηρέτησε ως υφυπουργός Πετρελαίου για δώδεκα..
χρόνια και πιο πρόσφατα ως υπουργός Ενέργειας από το 2017. Είναι μεγαλύτερος αδελφός του ισχυρού πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, αν και οι δυο τους δεν πιστεύεται ότι έχουν στενές σχέσεις και απέχουν αρκετά στην ηλικία. Η εμπειρία του πρίγκιπα Abdulaziz στο υπουργείο τον προετοιμάζει για το κορυφαίο πόστο.

Είναι μέλος της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ και συμμετέχει τακτικά στις συναντήσεις της ομάδας σχετικά με την πολιτική παραγωγής. Έχει τη φήμη ότι είναι επιμελής και ικανός να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των υπουργών της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων μελών της οργάνωσης. Είχε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των πετρελαϊκών υποθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου του 1990 και στις μυστικές συνομιλίες με το Μεξικό και τη Βενεζουέλα που οδήγησαν σε περικοπές στην παραγωγή που βοήθησαν στην αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Η προώθηση μιας πετρελαϊκής πολιτικής που θα ενισχύσει τις τιμές σε επίπεδο που να μπορούν να διατηρηθούν οι κρατικές δαπάνες – σε μια τιμή περίπου 25 δολαρίων ανά βαρέλι πάνω από την τρέχουσα – μπορεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον νέο υπουργό Ενέργειας. Το καθήκον αυτό είναι ακόμα πιο επείγον, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος προωθεί ένα σχέδιο μεταρρύθμισης για την αναμόρφωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων βιομηχανιών για να απομακρυνθεί η χώρα από την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Οι υψηλότερες τιμές θα υποστήριζαν επίσης μια πλουσιότερη αποτίμηση για τη σχεδιαζόμενη πώληση μεριδίου του κρατικού παραγωγού πετρελαίου Saudi Aramco.

«Από την άποψη της πολιτικής, δε βλέπουμε μια σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο Μjjd Dola, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην First Abu Dhabi Bank PJSC, στο Bloomberg TV. «Ίσως το νέο ​​αίμα να φέρει κάποια νέα τακτική στο τραπέζι όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη ότι το βασίλειο προσπαθεί να ελέγξει την τιμή του πετρελαίου, προσπαθώντας να την ωθήσει ψηλότερα».

Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ενισχυόταν κατά 0,9% στα 62,09 δολάρια το βαρέλι στις 10:43 π.μ. στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 15% μέχρι στιγμής φέτος.

Πώς ο διορισμός αλλάζει τα πράγματα

Η προαγωγή του πρίγκιπα Abdulaziz συγκεντρώνει τον έλεγχο του βασιλείου γύρω από τη χάραξη πολιτικής πετρελαίου απευθείας στα χέρια της βασιλικής οικογένειας. Αν και ο Σαουδάραβας βασιλιάς είχε πάντα τον τελευταίο λόγο σε αποφάσεις κυβερνητικής στρατηγικής, κρατικοί λειτουργοί τίθεντο επικεφαλής του υπουργείου Πετρελαίου από την ίδρυσή του, πριν από έξι δεκαετίες.

Ο πρίγκηπας διάδοχος διοικεί μια επιτροπή που εποπτεύει τη Saudi Aramco. Ο υπουργός Ενέργειας είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος του παραγωγού, επίσημα γνωστού ως Saudi Arabian Oil Co, μέχρις ότου ο Al-Falih καθαιρέθηκε από το πόστο του την περασμένη εβδομάδα. Ο Yasir Al-Rumayyan, επικεφαλής του ταμείου κρατικών επενδύσεων και σύμμαχος του πρίγκιπα, ανέλαβε το πόστο.

Αυτές οι αλλαγές δίνουν στην οικογένεια Al-Saud άμεση εποπτεία τόσο των δραστηριοτήτων της εταιρείας όσο και της πολιτικής πετρελαίου της χώρας. Χωρίς έναν υπουργό που θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν σφάλματα πολιτικής, ωστόσο, η ευθύνη για την έκβαση των αποφάσεων στρατηγικής στον τομέα του πετρελαίου θα πέσει ευθέως στη βασιλική οικογένεια.

Τι διακυβεύεται

Η πιο ασυγχώρητη αποτυχία για έναν υπουργό ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν η αδυναμία να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου αρκετά υψηλές για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δαπάνες. Αν και ο βασιλιάς δεν αιτιολόγησε την αντικατάσταση του Al-Falih στην αναγγελία της απόφασης από το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, το αργό πετρέλαιο Brent στα 60 δολάρια ανά βαρέλι δεν αρκεί για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος χρειάζεται τιμές στα 80 δολάρια ανά βαρέλι ή περισσότερο.

Η Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, έπεισε μη μέλη όπως η Ρωσία για το σχέδιο της ομάδας να περικόψει την παραγωγή. Αν και αυτό λειτούργησε αρχικά, οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση και το ενδεχόμενο για επικείμενες οικονομικές κακουχίες έχουν σταματήσει την άνοδο του πετρελαίου.

Ο Al-Falih ήταν ο αρχιτέκτονας της λεγόμενης πολιτικής του ΟΠΕΚ+, επισκεπτόμενος συχνά τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak για να βάλουν μερικές δεκάδες ακόμα παραγωγούς στο κόλπο και να πιέσουν τις χώρες να τηρήσουν το μερίδιο της συμφωνίας τους. Ο πρίγκιπας Abdulaziz θα πρέπει να συνεχίσει τις σχέσεις αυτές για να διατηρήσει την πολιτική – ή να πείσει τους άλλους ότι απαιτείται αλλαγή.

Οι επιλογές της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρίγκιπας Abdulaziz πρόκειται να μιλήσει αυτή την εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας και οι πρώτες του δημόσιες αναφορές ως υπουργού θα παρακολουθούνται στενά από την αγορά. Οι αναλυτές φαίνονται διχασμένοι ως προς το αν ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να διατηρήσει τις περικοπές της παραγωγής του ή να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να πιέσει τον συνασπισμό να προβεί σε βαθύτερες περικοπές, καθώς αυτό μπορεί να μην ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου για πολλούς λόγους, κυρίως λόγω μιας δυνητικής αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στην Αμερική και του κινδύνου άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ να μπουν στον πειρασμό να αποκαταστήσουν την παραγωγή, ανέφερε σε έκθεσή του το Oxford Institute for Energy Studies. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να χρειαστεί να αποφύγει μία περαιτέρω παρέμβαση στην αγορά και να ετοιμαστεί για «δυσκολότερες εποχές», καθώς ο εμπορικός πόλεμος και η παραπαίουσα ζήτηση επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές, ανέφερε.

Οι αναλυτές του Sanford C. Bernstein, συμπεριλαμβανομένου του Neil Beveridge, δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να εμβαθύνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020 για να υπερασπιστεί τις τιμές στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, αντιμέτωπος με την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ. Τα αποθέματα ενδέχεται να αρχίσουν να γεμίζουν και πάλι από τα τέλη Σεπτεμβρίου και η αύξηση της ζήτησης αναμένεται στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χαμηλότερη από την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου