Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η απανθρακοποίηση απειλεί δρομολογημένες επενδύσεις 1,9 τρισ. ευρώ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από το worldenergynews.gr
Σε επενδύσεις ύψους 45,3 δισ. ευρώ, που αντίκεινται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, έχουν προχωρήσει μεγάλες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2018.
Αυτό αναφέρει νέα έκθεση του «Carbon Tracker», προειδοποιώντας ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί κινδυνεύουν να σπαταλήσουν 1,9 τρισ. έως το 2030, σε επενδύσεις που θα αποδειχθούν στην πορεία μη βιώσιμες.
Η νέα έκθεση που αναδημοσιεύεται..
από το Euractiv, υπογραμμίζει πως μεγάλα επενδυτικά έργα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αντίθετα στην απαραίτητη πτώση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον μετριασμό των σοβαρών κλιματικών επιπτώσεων.
Μάλιστα, ο αναλυτής του Carbon Tracker, Andrew Grant, δήλωσε ότι «κάθε πετρελαϊκός γίγαντας στοιχηματίζει σε μεγάλο βαθμό εναντίον του στόχου συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5C και επενδύει σε έργα που είναι αντίθετα με τους στόχους του Παρισιού. Οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κριτικά τις δαπάνες των εταιρειών που στρέφονται στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επικεντρωθούμε σε έργα χαμηλού κόστους που θα αποδώσουν τις υψηλότερες αποδόσεις».

Έργα 5,8 τρισ. ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει να ξοδέψουν 5,8 τρισ. ευρώ σε νέα κοιτάσματα παραγωγής μέχρι το 2030.
Ωστόσο, η ζήτηση για την εν λόγω παραγωγή συμβαδίζει με έναν κόσμο στον οποίο το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας αγγίζει τους 2,7 βαθμούς Κελσίου, και όχι τους 1,5 βαθμούς.
Στο σενάριο των 1,5 βαθμών αύξησης, υπάρχει "χώρος" για επενδύσεις της τάξεως των 3,89 τρισ. ευρώ σε εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, επενδύσεις ύψους 1,9 τρισ. ευρώ κινδυνεύουν να καταστούν στην πορεία μη βιώσιμες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εταιρείες – κολοσσοί στον τομέα της παραγωγής υδρογονανθράκων, όπως η ExxonMobil, η Chevron, η Shell, η BP, η Total, η Eni και η ConocoPhillips και η Equinor έχουν διαθέσει το 30% του προϋπολογισμού τους για το 2018 σε έργα που είναι ασυμβίβαστα με τη συμφωνία του Παρισιού.
Ανάμεσα στα εν λόγω αξιοσημείωτα projects είναι το «Aspen» της ExxonMobil, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων στον Καναδά, το οποίο απαιτεί τιμή πετρελαίου μεγαλύτερη από 80 δολάρια το βαρέλι για απόδοση 15%.
Τούτου δοθέντος, η έκθεση σημειώνει πως για να συμβασίζουν οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου με τη Συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να προσαρμόσουν τις επενδύσεις τους σε τιμές του πετρελαίου που κινούνται στα επίπεδα των 40 δολ ανά βαρέλι.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για την ExxonMobil

Η ExxonMobil διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς το 90% των δρομολογημένων επενδύσεών της τα προσεχή 11 χρόνια δεν συμμορφώνεται με τον στόχο που έχει θέσει η ΙΕΑ, για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας 1,6 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου.
Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, είναι η Shell (70%), η Chevron (60%), η BP (57%) και η Eni (55%).
Τέλος, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει πάνω από τις μισές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με ορισμένες έρευνες να αναφέρουν ότι ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου