Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Οριστικοποιείται το νέο σχήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ - Τον Οκτώβριο στη Βουλή οι αλλαγές

Από το energypress.gr
Πλησιάζει η ώρα της αλλαγής του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, για την οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα είναι στην πρώτη ομάδα που θα προχωρήσει άμεσα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτήν την περίοδο ετοιμάζει το νέο σχήμα που θα επιλεγεί ..
για την εταιρεία, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της. Οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι αλλαγές θα λάβουν τη μορφή νομοθετήματος που θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα αλλάξει εν μέρει το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, που θέσπιζε την απόσχιση του κλάδου υποδομών από τη δημόσια επιχείρηση με τη σύσταση δύο νέων εταιριών των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η κύρια αλλαγή θα έχει να κάνει με τα ποσοστά πώλησης των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΠΑ στην εμπορία και τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, θα πωληθούν πλειοψηφικά ποσοστά μετοχών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι αλλαγές και ως προς τη δομή των δύο ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Κρίσιμο είναι, στο θέμα αυτό, το αν η ΕΠΑ Αττικής (Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας) θα ενοποιηθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ή αν θα πωληθεί ως αυτόνομο asset.

Το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο ιδίως για τον κλάδο της προμήθειας φυσικού αερίου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη να δηλώνει από τη ΔΕΘ, πως η πετρελαϊκή εταιρία (κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ) θα διεκδικήσει πλειοψηφικές συμμετοχές στη δημόσια επιχείρηση αερίου.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δημόσια η Mytilineos και ο όμιλος Κοπελούζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου