Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Iσχυρός παίκτης στην αγορά πετρελαίου οι ΗΠΑ

Από το naftikachronika.gr
Η ιταλική Eni παρουσίασε την 18η ετήσια επισκόπηση για την πετρελαϊκή αγορά του έτους 2018, σύμφωνα με την οποία τα πετρελαϊκά αποθέματα σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,4%, με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη άνοδο, ακολουθούμενες από την Νορβηγία και τη Βραζιλία. Η μείωση σε ορισμένες από τις χώρες του OPEC (Ιράκ) μετρίασε κάπως το ποσοστό ανόδου.

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή έφτασε..
σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τα 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η παραγωγή σε Βενεζουέλα και Μεξικό, καθώς επίσης και στο Ιράν, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, παρουσίασε κάμψη, ωστόσο, οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά την παραγωγή τους.

Η Μέση Ανατολή παραμένει η Νο.1 περιοχή, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά πλεονάσματα, ενώ η αγορά Ασίας-Ειρηνικού εκείνη με το μεγαλύτερο έλλειμμα. Στην αμερικανική ήπειρο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πλεόνασμα στην αγορά του πετρελαίου – λόγω της προαναφερθείσας αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ και της συνακόλουθης μείωσης της ζήτησης από το εξωτερικό. Οι ΗΠΑ παράγουν πλέον πολύ περισσότερο πετρέλαιο από την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον μία από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,4%, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το 2017 (+1,6%), παρά την ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου.

Η συμμαχία των χωρών του OPEC με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οδήγησαν στην αύξηση των τιμών του Brent στα τέλη του 2018 στα 72 δολάρια/βαρέλι, ωθούμενες παράλληλα και από την συνεχή αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου