Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

ΕΙΒ: Παρελθόν από το 2021 η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων – Ζητούμενο ο τρόπος και ο χρόνος προσαρμογής των κρατών μελών

Από το energypress.gr
Την πρόθεσή της να σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων από το 2021, γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank-EIB), όπως αποτυπώνεται στο υπό διαμόρφωση σχέδιο πολιτικής δανειοδότησης της τράπεζας στην ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο με τίτλο EIB energy lending policy – Supporting the energy transformation, γίνεται σαφής η στόχευση..
της τράπεζας να χαράξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική όπου θα εξυπηρετούνται οι βασικές άξονες της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ειδικότερα, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της EIB πρόκειται να «στραφεί» σε επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, απανθρακοποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, υποστήριξης καινοτόμων τεχνολογιών και νέων τύπων υποδομών ενέργειας, καθώς και σε έργα που στόχο έχουν την ασφάλεια των υφιστάμενων υποδομών.

«Η εστίαση σε τέτοιες μακροπρόθεσμες επενδύσεις αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόκληση για την εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα θα αποσύρει την υποστήριξή της σε ενεργειακά έργα που στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα όπως, παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποδομές που αφορούν κυρίως το φυσικό αέριο, την παραγωγή ενέργειας ή την θερμότητα με χρήση ορυκτών καυσίμων», αναφέρει το σχετικό κείμενο της EIB, προσθέτοντας πως τέτοια έργα δεν θα υποβληθούν προς έγκριση στο ΔΣ της τράπεζας μετά τα τέλη του 2020.

Να σημειώσουμε ότι το υπό διαμόρφωση σχέδιο θα υποβληθεί προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Απαιτείται η έγκριση του σώματος προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Ταυτόχρονα, στα σχέδια της τράπεζας είναι η εγκαθίδρυση ενός «Ενεργειακού Πακέτου Μετάβασης», με σκοπό να παρέχεται μεγαλύτερη στήριξη σε χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στην προσπάθεια μετάβασης προς ένα φιλικότερο για το περιβάλλον ενεργειακό σύστημα.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη να σημειώσουμε την επισήμανση της τράπεζας πως νέες επενδυτικές ευκαιρίες αναδύονται στις αγορές ενέργειες, γεγονός που επιτάσσει νέα μοντέλα επιχειρήσεων, ικανά να λειτουργήσουν υπό ένα ολότελα νέο σχεδιασμό της αγοράς. Η αποθήκευση ενέργειας και το demand-response αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο, σε συνδυασμό με τις μικρής-κλίμακας αποκεντρωμένες ενεργειακές πηγές. Νέοι παίκτες εισέρχονται και παίρνουν θέση στην αγορά, οι καταναλωτές γίνονται περισσότερο ενεργοί (prosumers) και οι τηλεπικοινωνίες έρχονται να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνεται, η τράπεζα θα αναζητήσει να στηρίξει νέους τύπους και μορφές υποδομών για την τόνωση της πρόσβασής τους στην αγορά.

Αν τώρα στα παραπάνω συνυπολογίσουμε τις εγχώριες εξελίξεις τόσο με την ΔΕΗ όσο και γενικότερα στην αγορά ενέργειας, βλέπουμε ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων υπό το πρίσμα μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, φαντάζει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Η κατεύθυνση και η απορρόφηση των κεφαλαίων έρχεται να λύσει, ορισμένες φορές και με βίαιο τρόπο, στρεβλώσεις και παρενέργειες που ταλανίζουν την αγορά ενέργειας και συχνά χρονίζουν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό γιατί στο τέλος της ημέρας το κρίσιμο είναι η βιωσιμότητα της μιας ή της άλλης επένδυσης και όταν πλέον αποκτά δεσμευτικό χαρακτήρα προς τα που θα κινηθούν τα χρήματα, σίγουρα κάτι τέτοιο αλλάζει σημαντικά τους κανόνες του παιχνιδιού.

Τέτοιο ακριβώς σκοπό έχει και μια τέτοια απόφαση όπου βασική πρόθεση είναι να επιταχύνει εξελίξεις. Εντούτοις, ζητούμενο παραμένει αν η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον θα γίνει ομαλά ή βίαια, καθώς όπως προκύπτει, είναι ειλημμένη η απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου