Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Το παρασκήνιο για τα χρυσά μερίσματα των ΕΛΠΕ – 104,2 εκατ. ευρώ στον Λάτση, 81,3 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ

Από το mononews.gr
Σχεδόν τη διπλάσια αύξηση του ελάχιστου ποσού του μερίσματος που δικαιούνται είδαν από τις 8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές οπότε ξεκίνησε η κατάθεσή του στους δικαιούχους, οι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων ΕΛΠΕ 

Από τα 0,40 ευρώ της περσινής χρήσης (χωρίς τον φόρο), έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 0,75 ευρώ (συνολικά, μαζί..

με το προμέρισμα και χωρίς τον υπολογισμό του φόρου), καθώς η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε να δώσει μέρισμα ποσοστό κοντά 80% των διανεμόμενων κερδών της.

Από τα 296 εκατ. ευρώ συγκρίσιμα καθαρά κέρδη που πέτυχαν  τα ΕΛΠΕ στη χρήση του 2018, διανεμήθηκαν τα 229 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 67 εκατ. ευρώ που «περίσσεψαν» πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.


Το οξύμωρο είναι ότι για τη χρήση του 2017, που η εταιρεία σημείωσε υψηλότερα καθαρά κέρδη της τάξης των 372 εκατ. ευρώ, διανεμήθηκε μικρότερο μέρισμα, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι παραδοσιακά τα Ελληνικά Πετρέλαια διανέμουν το 50% των καθαρών κερδών τους στους μετόχους.


Καλά ενημερωμένες πηγές κοντά στη διοίκηση των ΕΛΠΕ αναφέρουν μιλώντας στο mononews.gr ότι η απόφαση για αυξημένο μέρισμα κατά την περσινή χρήση, ανεξάρτητα από το έξτρα κέρδος που αποκομίσθηκε από την πώληση της συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ, ελήφθη κατόπιν αιτήματος των βασικών μετόχων στον όμιλο.


Δηλαδή της POIH INVESTMENTS LTD, συμφερόντων κ. Σπ. Λάτση, που ελέγχει το 45,47% του μετοχικού κεφαλαίου και του ΤΑΙΠΕΔ, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο, με συμμετοχή 35,47%.


Ακόμα και στελέχη στη σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζουν αν μη τι άλλο την απορία τους για το πως αποφασίστηκε η διανομή της συντριπτικής πλειονότητας των κερδών όταν τα καθαρά κέρδη του 2018 εμφανίστηκαν μειωμένα σε σχέση με το 2017, περίπου κατά 40%.


Σύμφωνα με τα ισχύοντα ποσοστά στον λογαριασμό της POIH INVESTMENTS LTD, κατατέθηκαν 104,2 εκατ. ευρώ και στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ 81,3 εκατ. ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, όπως εκφράζουν στελέχη των ΕΛΠΕ, είναι σημαντικό να μένουν ικανοποιημένοι οι μέτοχοι. Προφανώς και η πλευρά Λάτση ενόψει των μεγάλων συμβολικών project που προωθεί και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά  και το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το δημόσιο, που είδε ζεστό χρήμα στα ταμεία του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου