Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Elpedison: Προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ετοιμάζουν Edison και ΕΛ.ΠΕ

Από το energypress.gr
Όρο της συμφωνίας των μετόχων της Elpedison, ενεργοποίησε η απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενός εκ των συνεταίρων της εταιρίας παραγωγής και προμήθειας ρεύματος να αποχωρήσει πουλώντας τη συμμετοχή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία των μετόχων προβλέπει πως όταν κάποιος αποφασίσει να φύγει έχουν αμέσως δικαίωμα πρώτης..
προτίμησης οι υπόλοιποι. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση η κατασκευαστική εταιρία γνωστοποίησε στην Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια τη σχετική της απόφαση, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να ζητήσουν την άσκηση του δικαιώματος καθώς και το χρονικό περιθώριο που δίνει η συμφωνία προκειμένου να απευθύνουν οικονομική πρόταση εξαγοράς του ποσοστού των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Όπως σημειώνουν πηγές, ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα και εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να κάνουν την πρόταση τους. Αν αυτή δεν ικανοποιεί τον κατασκευαστικό όμιλο τότε μπορεί να αναζητήσει άλλον αγοραστή.

Οι τρεις πλευρές συζητούν σε θετικό κλίμα τηρώντας τους όρους της συμφωνίας, συμπληρώνουν αρμόδιοι παράγοντες, και όλα δείχνουν πως Edison και ΕΛ.ΠΕ δεν αποκλείεται να εξαγοράσουν τη συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και αυτό καθώς δεν θα ήθελαν ανταγωνιστή τους να βρεθεί ξαφνικά μέσα στην Elpedison.

Η Elpedison συστήθηκε από κοινό joint venture της θυγατρικής της EdF, την Edison και τα ΕΛ.ΠΕ. Κατέχουν το 75,78%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 22,74% και η ΧΑΛΚΟΡ 1,48%. Διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 810 ΜW που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η μία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στη Θίσβη της Βοιωτίας. Οι επενδύσεις για την κατασκευή τους ξεπέρασαν τα 500 εκ. ευρώ, ενώ το μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τον περασμένο Μάρτιο στο 3,73%. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα και της αγοράς φυσικού αερίου η Elpedisonέχει μπει και στην προμήθεια του καυσίμου.

Η απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει από τη συμβατική παραγωγή ρεύματος ήλθε ως αποτέλεσμα των αλλαγών της νέας διοίκησης, η οποία πλέον δίνει έμφαση στους τομείς των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος, των ΑΠΕ αλλά και των Κατασκευών.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των επιλογών έχει αναγγείλει και την απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου