Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Τετράωρη στάση εργασίας για τους νεκρούς στα ΕΛΠΕ

Από το efsyn.gr
Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι μόνιμοι και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), στη μνήμη των τεσσάρων συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα συνέβη κατά..
τη διάρκεια εργασιών συντήρησης (shut down) όταν η διαρροή εγκλωβισμένου καυσίμου 30 κυβικών μέτρων από σωλήνα της Μονάδας Αναμόρφωσης Νάφθας προκάλεσε πυρκαγιά με τεράστια φλόγα και έκρηξη. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το εργατικό δυστύχημα η υπόθεση δεν έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη και, έτσι, παραμένουν ανεξιχνίαστα τόσο τα αίτια που το προκάλεσαν όσο και η απονομή ευθυνών.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ξεχαστεί, γιατί όποιος ξεχνά τις τραγικές σελίδες της ιστορίας του είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλή οργανογράμματα και δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε πολιτικές, από όπου κι αν προέρχονται, που οδηγούν εργαζόμενους και διυλιστήρια στην καταστροφή», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

«Οι εργασίες συντήρησης (shut down) βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι εργαζόμενοι στα πόστα τους για πάνω από 16 ώρες. 16 ώρες ασταμάτητης δουλειάς. Ηταν υπεραρκετές για να συμβεί το μεγάλο κακό. Ηταν υπεραρκετές για να καούν ζωντανοί τέσσερις συνάδελφοί μας. Ο αίτιος είναι οι σκληρές συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα ασφαλείας, η πίεση της δουλειάς, τα επαναλαμβανόμενα 16ωρα, το χαμηλό κόστος με ανειδίκευτους εργάτες που θα επιφέρουν στο κεφάλαιο το υψηλό κέρδος με μικρό κόστος», αναφέρει από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ).

Το ΣΕΕΕΠΦΧ ζητά να μπει τέλος στην εργολαβοποίηση του κλάδου και απαιτεί την πλήρη απασχόληση και μονιμοποίηση του εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου