Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Νορβηγία: Ενδεχόμενο απεργίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις 4 Ιουνίου

Από το energypress.gr
Περίπου 200 εργάτες στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας σχεδιάζουν να κατέβουν σε απεργία στις 4 Ιουνίου εκτός κι αν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές των εργαζομένων με τους εργοδότες οδηγήσουν σε συμφωνία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εργατική ένωση Lederne.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς..
πρακτορείου ενεργειακών ειδήσεων World Energy News, μια ενδεχόμενη απεργία θα επηρεάσει την δραστηριότητα εφτά υπεράκτιων κοιτασμάτων με τουλάχιστον δύο από αυτά να υποχρεωθούν σε αναστολή της παραγωγής, στερώντας από την αγορά ποσότητα πετρελαίου ίση με 102,600 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο βιομηχανικός όμιλος Norwegian Oil and Gas.

Σημειώνεται δε, η πιθανότητα κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, με τους απεργούς, σε μια πορεία να φτάσουν τους χίλιους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της Νορβηγίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ένας διορισμένος από το κράτος μεσολαβητής έχει ορίσει μια υποχρεωτική προθεσμία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις 3 Ιουνίου, και έπειτα, η απεργία επιτρέπεται να αποφασιστεί από την επόμενη μέρα, δηλαδή αρχής γενομένης στις 4 Ιουνίου.

Επιπλέον, να προσθέσουμε πως δύο μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, οι Industri Energi και Safe, αντιπροσωπεύοντας αθροιστικά 6.000 εργαζόμενους σε πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν έχουν το δικαίωμα να κατέβουν σε απεργία φέτος, βάσει των κανόνων περί συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη με την συνολική ημερήσια παραγωγή τον προηγούμενο μήνα να ανέρχεται στα 3.9 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως.

Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Νορβηγίας είναι οι Eni, Lundin Petroleum, DNO, Shell και Exxon Mobil.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου