Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΟΠΕΚ: Κατέρρευσε η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα – Πιέσεις στην αγορά

Από το worldenergynews.gr
Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας υποχώρησε σε πολυετές χαμηλό τον περασμένο μήνα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και των μπλάκ- αουτ, δήλωσε η χώρα στον ΟΠΕΚ, διευρύνοντας τον αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγής και της περαιτέρω συρρίκνωσης των προμηθειών.

Οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους με επικεφαλής τη Ρωσία, καθώς και μειώσεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν, συνέβαλαν..
στην άνοδο των τιμών του αργού κατά 32% φέτος, προκαλώντας πιέσεις από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump για διευκόλυνση των προσπαθειών στήριξης της αγοράς.

Σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 10/4/2019, ο ΟΠΕΚ  ανέφερε ότι η Βενεζουέλα δήλωσε ότι άντλησε 960.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το Μάρτιο, πτώση σχεδόν 500.000 bpd από τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία αυτά  θα μπορούσαν να προστεθούν στην συζήτηση στο πλαίσιο της λεγόμενης ομάδας παραγωγών OPEC + σχετικά με το εάν θα διατηρηθούν περικοπές   μετά τον Ιούνιο. 
Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτή τη βδομάδα η Μόσχα θέλει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο, αν και ο ΟΠΕΚ λέει ότι πρέπει να παραμείνουν τα όρια.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια μονάδες βάσης από την 1η Ιανουαρίου για έξι μήνες. Οι παραγωγοί πρόκειται να συναντηθούν στις 25-26 Ιουνίου για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν το σύμφωνο.

Ένας από τους βασικούς ρώσους αξιωματούχους για την προώθηση του συμφώνου με τον ΟΠΕΚ, ο Kirill Dmitriev, σημείωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θέλει να αυξήσει την παραγωγή στη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο λόγω της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς και της μείωσης των αποθεμάτων.

Ο ΟΠΕΚ + επέστρεψε στις περικοπές εφοδιασμού το 2019 εξαιτίας της ανησυχίας ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης θα οδηγήσει σε μια νέα υπερπροσφορά. Η έκθεση του ΟΠΕΚ ανέφερε ότι το οικονομικό σκηνικό εξασθένησε και μείωσε την εκτίμηση της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης κατά 30.000 bpd στα 1,21 εκατομμύρια bpd.

"Τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαίωσαν την πρόσφατα παρατηρούμενη καθοδική τάση στις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες", ανέφερε η έκθεση.

Σε μια εξέλιξη που θα διευκολύνει την ανησυχία του ΟΠΕΚ για μια νέα επιδείνωση, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα αποθέματα στις αναπτυγμένες οικονομίες υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, μετά την άνοδο τον Ιανουάριο.

Τα αποθέματα τον Φεβρουάριο υπερέβησαν τον πενταετή μέσο όρο - ένα δείκτη που ο OPEC παρακολουθεί στενά - κατά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια, λιγότερο από ό, τι τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν ο ΟΠΕΚ συνεχίσει να αντλεί με τον ρυθμό του Μαρτίου, θα ήταν ελαφρώς ανεπαρκής η παγκόσμια αγορά το 2019, ακόμη και με τις χαμηλότερες προοπτικές ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου