Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Η Νορβηγία παύει να είναι ερωτευμένη με το πετρέλαιο

Από το insider.gr
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, η Νορβηγία, χάνει όπως φαίνεται το ενδιαφέρον της να διατηρήσει την ηγετική θέση που είχε στο κλάδο. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, η σκανδιναβική χώρα ίσως να πλησιάζει στο τέλος μιας εποχής όπου ο «μαύρος χρυσός», o οποίος την κατέστησε μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, παύει να την συγκινεί.

Αφορμή για αυτά τα συμπεράσματα στάθηκαν..
οι πρόσφατες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας αναφορικά με τη γεωτρητική δραστηριότητα στα Νησιά Λοφότεν, τα οποία βρίσκονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Το Εργατικό Κόμμα της χώρας αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του στην πετρελαϊκή έρευνα στην περιοχή και συγκέντρωσε μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να παραμείνει εκτός των ερευνών που διεξάγουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσα την έντονη αντίδραση της κρατικής εταιρείας Equinor ASA, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στη χώρα αλλά και άλλων διεθνών ομίλων, οι οποίοι δήλωσαν ότι η πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας εάν η Νορβηγία επιθυμεί να διατηρήσει την παραγωγή καθώς εξαντλούνται οι πόροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο αρχιπέλαγος υπάρχουν από ένα έως τρία δις. βαρέλια σε αποθέματα, κάτι οποίο θεωρείται «φυσικό θαύμα».

Η Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της χώρας εξέφρασε την απογοήτευσή της για αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας ότι αυτή «δημιουργεί ανισορροπίες για μια βιομηχανία που εξαρτάται από μια μακροπρόθεσμη προοπτική και δεν μπορούμε να την δεχτούμε. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί άνθρωποι στη βιομηχανία που αναρωτιούνται για το τι πράγματι αντιπροσωπεύει το Εργατικό Κόμμα».

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία κατά την τελευταία διετία επιχειρεί μια στροφή από το πετρέλαιο σε άλλες δραστηριότητες όπως είναι οι ΑΠΕ ενώ πρόσφατα το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο της χώρας (το οποίο επένδυε τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητη περιουσία σε χώρες του εξωτερικού) ανακοίνωσε την πώληση πολλών μετοχών από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιο του. Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να θωρακίσει την οικονομία της χώρας απέναντι στις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου