Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Καμιά προσφορά στο διαγωνισμό για το 50,1% των ΕΛΠΕ - Ποιοί είναι οι λόγοι του ναυαγίου - Σύγκληση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για τα επόμενα βήματα

Από το energypress.gr
 Κανείς εκ των δύο υποψηφίων επενδυτών δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ένας εκ των δύο υποψήφιων απέστειλε ήδη επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με την οποία γνωστοποιεί τη μη συμμετοχή του στη συνέχεια της διαδικασίας. Αντίστοιχη ενημέρωση αναμένεται και από το άλλο σχήμα, παρότι βεβαίως οι ενημερώσεις αυτές επιβεβαιώνουν απλώς..
το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν προσήλθαν εντός της νόμιμης προθεσμίας για να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληξε η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ενώ στην τελική φάση είχαν προκριθεί δύο κοινοπρακτικά σχήματα: το αμερικανοελβετικό σχήμα Carlyle - Glencore και το ολλανδοαλγερινό Vitol -Sonatrach.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ:

"Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα".

Οι λόγοι του ναυαγίου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μη προσέλευση των επενδυτών στο τελικό στάδιο σχετίζεται κυρίως με τους όρους των συμβατικών κειμένων (SPA και SHA) που καθόριζαν την ενδεχόμενη αγοραπωλησία. Ειδικότερα, η πλευρά των επενδυτών θεωρούσε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα δεσμευτική την υποχρέωση διακράτησης των αγοραζόμενων μετοχών για ικανό χρονικό διάστημα. Το ΤΑΙΠΕΔ από την άλλη δεν προχωρούσε σε πώληση "παντί τρόπω" αλλά ζητούσε εχέγγυα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του Ομίλου, καθώς τα ΕΛΠΕ είναι στρατηγική επιχείρηση και σε καμμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται ως ένα "ένα τυχαίο asset".

Ας σημειωθεί ότι μέσα από τα ΕΛΠΕ περνάει, σε μεγάλο βαθμό, η υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, οι όροι που έθεταν οι "μνηστήρες" δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Για παράδειγμα δεν μπορούσε να επιτραπεί να μην είναι η έδρα των ΕΛΠΕ στην Ελλάδα ή να μην είναι η μετοχή τους στο Χρηματιστήριο των Αθηνών. Αντίστοιχα ασυμφωνία υπήρξε σχετικά με λειτουργικά θέματα, όπως η πολιτική των ενεργειακών αποθεμάτων, αλλά και σχετικά με εμπορικά θέματα, όπως οι σχέσεις με προμηθευτές.

Τα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που δημιουργείται από το ναυάγιο του διαγωνισμού είναι σημαντικό: Πρώτον, σε ότι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βγαίνει κυριολεκτικά εκτός τροχιάς. Δεύτερον, σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα, παρότι η παρούσα αξιολόγηση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί και αποδεσμεύονται τα χρήματα του 1 δισ. ευρώ. Τρίτον, σε ότι αφορά τον προβληματισμό για τη στάση της πλευράς Λάτση στο εξής.

Πάντως, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, τα σενάρια ξαναγράφονται από την αρχή και τα ενδεχόμενα όλα παραμένοιυν ανοιχτά. Η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει άμεσα τους θεσμούς για την εξέλιξη του διαγωνισμού και στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσει σε συζητήσεις μαζί τους για την τύχη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.    

Ας σημειωθεί ότι το πακέτο του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ που έβγαινε προς πώληση, είχε μετοχές και του δημοσίου και του Ομίλου Λάτση. Συγκεκριμένα το 20% ήταν μετοχές του ελληνικού δημοσίου και το 30,1% ήταν μετοχές του ομίλου Λάτση (το Δημόσιο κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το 45,5% ανήκει στην Paneuropean του Ομίλου Λάτση, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (11%) και ιδιώτες (8%) επενδυτές).
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εφόσον η όλη διαδικασία είχε ευοδωθεί το δημόσιο θα διατηρούσε στα ΕΛΠΕ μερίδιο 15,48% και ο όμιλος Λάτση 15,46%.

Η τωρινή κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο χρηματιστηριακό ταμπλό βρίσκεται στα 2,53 δισ. ευρώ.

Ποιοι ήταν οι μνηστήρες

Τα δύο σχήματα που διεκδικούσαν τα ΕΛΠΕ είναι:

α) σύμπραξη της Ολλανδικής εταιρείας Vitol Holding με την Αλγερινή εταιρεία Sonatrach

β) σύμπραξη της Ελβετικής εταιρείας Glencore Energy με την Αμερικανική Carlyle.

Η Vitol είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου και ο σύμμαχός της, η Sonatrach, είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας.

Από την άλλη πλευρά η Glencore συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εμπόρους αργού και ορυκτών, ενώ ο όμιλος Carlyle έχει πληθώρα συμφερόντων σε πολλά πεδία και χώρες.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Μία από τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα αλλά και συνολικά του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ φτάνει σε κομβικό σημείο με σύννεφα στον ορίζοντα.

Ο λόγος για την πώληση του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, ποσοστό που βγαίνει προς διάθεση από το ελληνικό δημόσιο (20%) και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (30,1%).

Τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού «Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach» θα φανεί σήμερα αν πραγματικά διαπίστωσαν ότι είναι προς τα συμφέροντα τους οι όροι των συμβατικών κειμένων (SPA και SHA) όπως και αν τα τεχνοοικονομικά στοιχεία που εντόπισαν κατά τη διάρκεια του due diligence καθιστούν τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ ελκυστική επένδυση.

Ακόμη και στο «παρά πέντε» της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τα σενάρια παραμένουν ανοικτά ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής ή μη των δύο κοινοπραξιών στο διαγωνισμό. Όπως ανέφερε ωστόσο το energypress από τη Δευτέρα, ο πήχης έχει κατέβει και το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί προσφορά είναι πλέον ορατό.

Όπως και να χει μετά τις πέντε το απόγευμα θα γίνει γνωστό το αν κατατέθηκαν και ποιός είναι ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών. Στην περίπτωση που υπάρξουν προσφορές, οι φάκελοι δεν πρόκειται να ανοίξουν σήμερα. Με βάση τη διαδικασία:

Σε λίγες μέρες θα αποσφραγιστούν οι τεχνικοί φάκελοι, και θα αξιολογηθούν αν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Κατόπιν, στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξουν οι αποτιμήσεις των συμβούλων κι έπειτα οι οικονομικές προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών.

Έπειτα θα αποφασιστεί ανάλογα με το ύψος τους, αν θα ακολουθηθεί η φάση της υποβολής βελτιωτικών προσφορών.

Στο ενδεχόμενο που η όλη διαδικασία κηρυχθεί άγονη, ενδεχόμενο που κάθε άλλο παρά απίθανο θεωρείται, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους θεσμούς για την τύχη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου