Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ - Αβεβαιότητα στο ΤΑΙΠΕΔ για τη συμμετοχή των δύο "μνηστήρων"

Από το energypress.gr
Μία από τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα αλλά και συνολικά του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ φτάνει σε κομβικό σημείο.

Ο λόγος για την πώληση του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, ποσοστό που βγαίνει προς διάθεση από..
το ελληνικό δημόσιο (20%) και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (30,1%).

Τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού «Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach» θα φανεί σήμερα αν πραγματικά διαπίστωσαν ότι είναι προς τα συμφέροντα τους οι όροι των συμβατικών κειμένων (SPA και SHA) όπως και αν τα τεχνοοικονομικά στοιχεία που εντόπισαν κατά τη διάρκεια του due diligence καθιστούν τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ ελκυστική επένδυση.

Ακόμη και στο «παρά πέντε» της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τα σενάρια παραμένουν ανοικτά ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής ή μη των δύο κοινοπραξιών στο διαγωνισμό.

Όπως και να χει μετά τις πέντε το απόγευμα θα γίνει γνωστός ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν. Οι φάκελοι δεν πρόκειται να ανοίξουν σήμερα.

Σε λίγες μέρες θα αποσφραγιστούν οι τεχνικοί φάκελοι, και θα αξιολογηθούν αν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Κατόπιν, στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξουν οι αποτιμήσεις των συμβούλων κι έπειτα οι οικονομικές προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών.

Έπειτα θα αποφασιστεί ανάλογα με το ύψος τους, αν θα ακολουθηθεί η φάση της υποβολής βελτιωτικών προσφορών.

Στο ενδεχόμενο που η όλη διαδικασία κηρυχθεί άγονη τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους θεσμούς για την τύχη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου