Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Εξορύξεις στη Σελήνη σχεδιάζουν Ευρώπη, Κίνα και Ινδία - Ρηγόλιθος, ήλιο και πυρηνική σύντηξη

Από το worldenergynews.gr
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν ανακοινώσει σχέδια για να αρχίσουν να εξορύξεις στη Σελήνη ήδη από το 2025, αν και αυτά που θα εξορύξουν δεν είναι ούτε χρυσός ούτε διαμάντια, αλλά πυρηνική ενέργεια χωρίς απόβλητα, που θεωρείται ότι αξίζει τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο στόχος είναι να τοποθετηθεί ένα διαστημικό επιστημονικό σκάφος  στην επιφάνεια της Σελήνης για να εξορύξει και να επεξεργαστεί το Ρηγόλιθος (regolith, στρώμα από βραχώδη συντρίμμια και σκόνη, που δημιουργήθηκαν..
από μετεωριτικές προσκρούσεις, το οποίο καλύπτει την επιφάνεια πλανητών, δορυφόρων και αστεροειδών).για χρήσιμα υλικά όπως νερό, οξυγόνο, μέταλλα και ένα ισότοπο που ονομάζεται ήλιο-3, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την τροφοδοσία μελλοντικών αντιδραστήρων σύντηξης.

Για την αποστολή θα είναι υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σε συνεργασία με την ArianeGroup. 

Θα υπολογίζεται επίσης με τη συμμετοχή των μερικών ωρών επιστημόνων, ενός γερμανικού ομίλου.
Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για εξορύξεις στη Σελήνη. 

Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα ενδιαφέρονται για την  ιδέες για την εξαγωγή του Helium-3 από τον φυσικό δορυφόρο της Γης. 

Το Πεκίνο έχει ήδη προσγειωθεί στη Σελήνη δύο φορές στον 21ο αιώνα, με περισσότερες αποστολές να ακολουθούν.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι Helium-3 στη Σελήνη, αν και μόνο το 25% αυτού θα μπορούσε να φτάσει στη Γη, ο Gerald Kulcinski, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Σύντηξης στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison και πρώην μέλος της NASA Συμβουλευτικό Συμβούλιο είπε στο Bloomberg.

Αλλά αυτό αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ενεργειακές απαιτήσεις του κόσμου για τουλάχιστον δύο, και ίσως όσο και για πέντε, αιώνες, είπε ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος εκτιμά ότι το Helium-3 αξίζει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τόνο.

Δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία

Αφού θεωρούνταν ως επί το πλείστον ιστορία επιστημονικής φαντασίας, οι κυβερνήσεις τώρα σπεύδουν να εφαρμόσουν προγράμματα και νομοθεσίες που τους επιτρέπουν να ενταχθούν στον αγώνα για εξόρυξη στο διάστημα.

Το 2015, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ B. Obama υπέγραψε νόμο που παρέχει στους κατοίκους των ΗΠΑ δικαιώματα επί των ιδίων πόρων που εξορύσσονται στο διάστημα. 

Ο πρωτοποριακός νόμος αποτέλεσε μια σημαντική ώθηση στην εξόρυξη αστεροειδών επειδή ενθαρρύνει την εμπορική εξερεύνηση και αξιοποίηση πόρων από αστεροειδείς που λαμβάνονται από εταιρείες των ΗΠΑ.

Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι οι αστεροειδείς είναι γεμάτοι με σιδηρομετάλλευμα, νικέλιο και πολύτιμα μέταλλα σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από εκείνες που βρέθηκαν στη Γη, αποτελώντας μια αγορά που εκτιμάται στα τρισεκατομμύρια δολάρια.

Λίγο αργότερα, το Λουξεμβούργο ξεκίνησε μια επίσημη πρωτοβουλία για την προώθηση της εξόρυξης αστεροειδών για ορυκτά. 

Η μικροσκοπική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει μελετήσει την πιθανή συμμετοχή στον τομέα από το 2013, έχει ως στόχο να γίνει το κέντρο της Ευρώπης για την εξόρυξη διαστήματος.

Ορισμένα από τα διαστημικά έργα στις εργασίες περιλαμβάνουν σχέδια για να πετάξουν αστεροειδείς, να εντοπίσουν τα συντρίμμια του χώρου, να οικοδομήσουν τον πρώτο οικισμό στον Άρη και το σχέδιο δισεκατομμυριούχου Elon Musk για μια μη επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου