Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


           
                    ΚΑΛΕΣΜΑ για ΑΓΩΝΑ σε ΟΛΟΥΣ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ του ΚΛΑΔΟΥ

                                         ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την ΠΩΛΗΣΗ της ΔΕΠΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει στους εργαζόμενους την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τον Δεκέμβρη του 2018 ιδιωτικοποίησε το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας (66% του ΔΕΣΦΑ πέρασε στη σύμπραξη Snam) και δρομολογεί, με νομοσχέδιο που φέρνει στη βουλή στις 28 Φλεβάρη 2019, νέο διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ώστε..
να διευκολυνθεί η περαιτέρω πώληση της. Έχει εξαγγελθεί από το ΥΠΕΝ πως θα μπει για πώληση αρχικά το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στη συνέχεια το 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρειών που θα συσταθούν με το επίμαχο νομοσχέδιο.

       Η πώληση προωθείται στα πλαίσια της «πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» και
ενοποίησης της Ευρωπαϊκής αγοράς, που διαχρονικά έφερε χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και «εργολαβοποίηση» στα ύψη, παράλληλα με τεράστιες αυξήσεις τιμών για το λαϊκό νοικοκυριό (με τέλη, ευεργετικές ρυθμίσεις για τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή).

      Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της Ε.Ε. οι εργαζόμενοι οφείλουν να απαντήσουν με συντονισμό της δράσης τους και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα βάζουν στο
στόχαστρο την πραγματική αιτία των άμεσων προβλημάτων τους. Η παραχώρηση στρατηγικών
τομέων της ενέργειας προς αξιοποίηση από το κεφάλαιο γίνεται για την επένδυση λιμναζόντων
κεφαλαίων εκεί όπου υπάρχουν υψηλά περιθώρια κέρδους, που διαμορφώνονται με αυξήσεις τιμών, και με συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε:

   Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας. Αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα ενέργειας με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν προς όφελος του λαού.
   Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που δουλεύουν μέσω εργολάβου.
   Κατάργηση των εργολαβιών. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
   Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΑ (Μαρίνου Αντύπα 92, Ν. Ηράκλειο) την Πέμπτη 28 Φλεβάρη στις 9 π.μ., ημέρα που κατατίθεται το Σχέδιο Νόμου για τον «Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου