Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Θερινή υπόθεση η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Μάρτιο η ψήφιση του νομοσχεδίου, Ιούνιο η προκήρυξη του διαγωνισμού

Από το worldenergynews.gr 
Μέσα στον Μάρτιο προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να αρχίσει η «διχοτόμηση» της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. 

Έτσι, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφισθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ώστε αμέσως μετά να εκκινήσει το split της εταιρείας στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα χρειαστούν..
τρεις μήνες για να έρθει σε πέρας η «διχοτόμηση». 

Επομένως, με βάση τους ίδιους κύκλους του υπουργείου, η διάσπαση της ΔΕΠΑ θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, δίνοντας τότε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Βέβαια, το χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. 

Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η διάσπαση της εταιρείας θα γίνει με την απόσχιση των δραστηριοτήτων διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύων, ώστε να συσταθεί η ΔΕΠΑ Υποδομών, με την απορρόφηση της ΕΔΑ Αττικής, της ΔΕΔΑ και του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. 

Στη νεοσυσταθείσα εταιρεία θα υπαχθούν, επίσης, οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε διεθνή έργα, είτε υπό υλοποίηση είτε σε σχεδιασμό (IGB, IGI Poseidon, EastMed).

Παράλληλα, η υφιστάμενη ΔΕΠΑ θα μετεξελιχθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία θα παραμείνουν οι εμπορικές δραστηριότητες, δηλαδή η λιανική και χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, η προμήθεια ηλεκτρισμού (μέσω της ΕΠΑ Αττικής), καθώς και οι μακροχρόνιες συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τους διεθνείς προμηθευτές.

Με την ολοκλήρωση του διαχωρισμού, τον Ιούνιο, το ΤΑΙΠΕΔ θα αρχίσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την πώληση του 50% συν μίας μετοχής της εταιρείας. 

Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει η διάθεση του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφικό έλεγχο στα δίκτυα. 

Αντιδράσεις εργαζομένων στη ΔΕΔΑ 

Την ίδια ώρα, την αντίδραση των εργαζομένων στη ΔΕΔΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας να θέσει υπό καταγγελία τη συλλογική σύμβαση εργασίας, με την «Ένωση Προσώπων ΔΕΔΑ» να χαρακτηρίζει αυτή την κίνηση ως αναιτιολόγητη και παράνομη επιδίωξη αλλοίωσης του νομοθετημένου εργασιακού καθεστώτος, καθώς όπως υποστηρίζει βρίσκεται σε αντίθεση με τους όρους του Ν.4336, ενώ αποπροσανατολίζει την εταιρία και την οδηγεί στην απόλυτη εσωστρέφεια, σε μία χρονική περίοδο που οφείλει να έχει τη μέγιστη προσήλωση στην υλοποίηση των στόχων για τους οποίους ιδρύθηκε. 

Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΔΕΔΑ, η σύμβαση είναι ανυπόστατη καθώς η ανανέωσή της υπογράφηκε παράνομα από τον απελθόντα πρόεδρο της εταιρείας, χωρίς εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο και χωρίς σχετική ενημέρωσή του. 

Μάλιστα η ανανέωση της σύμβασης, η οποία καλύπτει λιγότερους από 10 μόνιμους υπαλλήλους της εταιρείας, υπογράφηκε μόλις μία ημέρα πριν από τις αλλαγές στη διοικητική ιεραρχία της ΔΕΔΑ. 

Έτσι, όπως υποστηρίζουν, η νέα διοίκηση προχώρησε στην καταγγελία της, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε διαπραγματεύσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου