Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΟΖ του Ιονίου Πελάγους

Από το energia.gr
Ευτυχώς που λαλεί ο Αλβανός πρόεδρος Έντυ Ράμα ότι «Αθήνα και Τίρανα συζητούν τα σύνορα τους» κι’ έτσι μάθαμε, από τον νέον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι προ του θέρους θα έχει ολοκληρωθή η επέκταση των χωρικών υδάτων (ΧΥ) της Ελλάδος στο Ιόνιο πέλαγος.

Το ζήτημα υπερβαίνει τις Ελληνοαλβανικές μεθοριακές διαφορές και αφορά όχι μόνον τις Ελληνοϊταλικές αλλά και τις διαπραγματεύσεις..
με την Λιβύη, που καρκινοβατούν. Με νόμο της Ελληνικής βουλής θα γίνη η επέκταση των ΧΥ στα 12 μίλια από βορρά των Οθωνών μέχρις των (δύο) Στροφάδων στον νότο. Γένοιτο!

Εν τούτοις, ας είμαστε επιφυλακτικοί τουλάχιστον από πλευράς χρονικής. Το νησιωτικό σύμπλεγμα βορειοδυτικώς της Κερκύρας, (Ερεικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί) και οι Στροφάδες,νοτιοδυτικώς της Πελοποννήσου, είναι τεραστίας γεωπολιτικής σημασίας καθώς ορίζουν την είσοδο του στενού του Οτράντο και της Αδριατικής θαλάσσης.

Μαζί με τα Αντικύθηρα, όποια χώρα έχει 12 μίλια ΧΥ και ορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποκτά ένα τεράστιο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στην είσοδο της Αδριατικής. Αν και με ελάχιστο πληθυσμό, οι Ελληνικές νήσοι αυτές έχουν μία ακτογραμμή που υπερβαίνει τα 69 χιλιόμετρα, των οποίων η ΑΟΖ καλύπτει τα 85.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου.

Επισημαίνεται ότι από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι αναβλύσεις πετρελαίου στην μείζονα περιοχή του ακρωτηρίου Κεριού της Ζακύνθου, όπου έγιναν και οι πρώτες (το 1848-52) έρευνες στην χώρα μας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ η μεν κυβέρνηση Μεταξά παρήγαγε λιπαντικά το 1939, οι δε Γερμανικές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν το 1942-43 και γεωτρήσεις με μικρή παραγωγή.

Το πολύνησο των Διαποντίων, αποτελούμενο από 153 νησαία εδάφη, συνιστά το βορειοδυτικότερο Έλληνικό έδαφος που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, μειώνοντας την απόσταση με αυτήν, εφ΄όσον η χώρα μας επεκτείνει τα ΧΥ στα 12 μίλια και αυξάνοντας την δυνατότητα δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του βυθού όταν θεσπισθή η αντιστοιχούσα ΑΟΖ. Η απόσταση της Ιταλίας από το ακρωτήριο Μπόκα των Οθωνών είναι 43 μίλια ,εν συγκρίσει με 34 χιλιομέτρων του πορθμού της Μάγχης.

Σημειούται σχετικώς ότι η Ιταλία  έχει υπογράψει την σύμβαση του Δικίου της Θαλάσσης που καθιερώνει ΧΥ 12 μιλίων  και με την Ελλάδα  έχει συμφωνήσει το 1977 «την διευθέτηση των ζωνών υφαλοκρηπίδος».

Με την συμφωνία αυτή έγιναν μερικές «μικρές διευθετήσεις» που μειώνουν την έκταση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος, ενώ η Αλβανία έχει μεν κηρύξει ΧΥ  15 μιλίων αλλά δεν έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα θαλάσσια σύνορα.

Επέστη συνεπώς ο χρόνος να ασκήσει η Ελλάς τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της και να μην πάθει πάλι , όπως με την  απώλεια της νήσου Σάσων στον κόλπο της Αυλώνος  , που από ολιγωρία του Ελευθερίου Βενιζέλου απέφυγε να καταλάβει το 1913 , αν κι ανήκε στην Ιόνιο Πολιτεία, ενσωματωθείσα στην Ελλάδα από το 1864.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου