Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ε.Ε: Τα Πολυετή Φυτά Μπορούν να Παίξουν Σημαντικό Ρόλο για την Παραγωγή Βιοαερίου

Από το energia.gr
Η βιοενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι το 2020, κατά 20%, επισημαίνει σε ενημερωτικό του δελτίο το Κέντρο Γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιοοικονομία.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η συνολική ζήτηση βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για  θέρμανση, αλλά και για χρήση της στις μεταφορές..
θα φθάσει τους 178 Mtoe έως το 2020. Ωστόσο, η εγχώρια αγορά της βιομάζας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 7,4% για να φτάσει στον στόχο του 2020. Επίσης, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει αν αυξηθεί η παραγωγή βιοενέργειας με την χρήση αποβλήτων κατά 42%.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας σε απόλυτες τιμές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες αυτές παρουσίασαν, επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης της βιοενέργειας, κατά την περίοδο 2005-2016. Κατά την περίοδο αυτή, η κατανάλωση βιοενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε περισσότερο από 60%. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, καθώς και η Αυστρία είχαν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση. Στον τομέα της βιοενέργειας, η βιοηλεκτρική παρουσίασε τη σημαντικότερη σχετική ανάπτυξη (αυξήθηκε τουλάχιστον 160% σε επίπεδο ΕΕ την ίδια περίοδο) ως αποτέλεσμα διαφόρων μέτρων στήριξης. Το 2016, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές βιοηλεκτρικής ενέργειας.

Το μακροπρόθεσμο όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία εκτιμά ότι μέχρι το 2050 η ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση βιοενέργειας θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 170 και 252 Mtoe. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ΕΕ, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιοαέριο αυξήθηκε η παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο για τα οχήματα ή για έγχυση του στο δίκτυο φυσικού αερίου, με το ευρωπαϊκό κέντρο να επισημαίνει πως τα πολυετή αγροτικά φυτά  που καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου και βιοκαυσίμων. Αυτά αντιπροσωπεύουν μία από τις ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αεροπορικές, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Τέλος, όπως αναφέρει το κέντρο για την βιοοικονομία βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της βιοενέργειας είναι η διαθεσιμότητα αξιόπιστων, προσιτών και βιώσιμων προϊόντων. Η παραγωγή και η χρήση της βιομάζας περιλαμβάνει μια αλυσίδα δραστηριοτήτων που ξεκινούν από την καλλιέργεια, την συγκομιδή των πρώτων υλών, την επεξεργασία, την παραγωγή βιοενέργειας και την τελική της χρήση. Η βιοενέργεια μπορεί να αποφέρει σημαντική μείωση των αερίων θερμοκηπίου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των οικοσυστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου