Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Χημικές μύτες: Το αντίδοτο για την αναγνώριση των επικίνδυνων ρύπων για το περιβάλλον

Από το worldenergynews.gr
Η απαλλαγή από τους ρύπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.

Σημαντικό ποσοστό του ευρωπαικού πληθυσμού κατοικεί σε περιοχές, ιδιαίτερα σε πόλεις, όπου παρουσιάζονται υπερβάσεις στα πρότυπα..
ποιότητας του αέρα: το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ) ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Επιστημών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ταλίν στην Εσθονία, οικοδομεί μια νέα γενιά μορίων που μπορούν να εντοπίσουν φυτοφάρμακα και άλλους βιομηχανικούς ρύπους που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Τέτοιες έξυπνες "συσκευές ηλεκτρονικής μύτης", λένε, θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν για την παρουσία επιβλαβών τοξινών, ώστε να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν πριν απελευθερωθούν στο περιβάλλον.

Η αντιμετώπιση των ρύπων στο περιβάλλον γίνεται ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα ", παρατηρεί ο καθηγητής Riina Aav, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας που ειδικεύεται στην υπερμοριακή χημεία.

Αυτό το μοριακό ζήτημα καθιστά δύσκολο για τις τεχνολογίες ελέγχου της ρύπανσης να εντοπίζουν και να απομακρύνουν πολλούς από αυτούς τους ρύπους και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές μεθόδους ανάλυσης", προσθέτει.

Οι εργασίες για την κατασκευή των συσκευών που θα μπορούν να αναπτυχθούν ευρέως για την ανίχνευση και την καταστροφή συγκεκριμένων ρύπων στο περιβάλλον , έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μόλις αυτά τα συστήματα αρχίσουν να λειτουργούν τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εξοντώσουμε τους ρύπους στην πηγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου