Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΠΓΔΜ: «Παζαρεύει» για μείωση της αποζημίωσης που ζητούν τα ΕΛΠΕ

Από το sofokleous10.gr
Η ΠΓΔΜ ευελπιστεί πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πείσουν την Ελληνικά Πετρέλαια να χαμηλώσει το ποσό των 32 εκατ. δολαρίων που απαιτεί ως αποζημίωση για την υπόθεση της ΟΚΤΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι.

«Η κυβέρνηση εκκινεί διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο να βρεθεί λύση που θα μειώσει την πιθανή ζημιά στον προϋπολογισμό της ΠΓΔΜ, για κάτι που έγινε..
από μια προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Μποσνιακόφσκι, σύμφωνα με το BalkanInsight.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, αυτή είναι η δεύτερη διαμάχη μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η οποία έχασε τη πρώτη δικαστική διαμάχη το 2007 και αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση 52 εκατ. δολαρίων.

Η τελευταία αγωγή αποτελεί συνέχεια της διαμάχης αναφορικά με τη σύμβαση του 1999 που είχε υπογράψει με τα ΕΛΠΕ η πρώην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, της οποίας ηγούνταν τότε το κόμμα VMRO DPMNE, για την αγορά του μοναδικού διυλιστηρίου πετρελαίου της ΠΓΔΜ, του ΟΚΤΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις, η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αγοράσει 500.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης ετησίως από το ΟΚΤΑ για τα επόμενα 20 χρόνια, όγκος που οι ειδήμονες σε θέματα ενέργειας είχαν πει πως ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είχε ανάγκη η χώρα.

Το 2002, μια νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγούνταν οι Σοσιαλδημοκράτες, απέσυραν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την επιζήμια και διεφθαρμένη. Προηγουμένως, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει μέρη της συμφωνίας.

Η Ελληνικά Πετρέλαια στη συνέχεια μήνυσε την ΠΓΔΜ και κέρδισε τη δίκη. Το 2007, το διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού διέταξε την ΠΓΔΜ να πληρώσει αποζημίωση 52 εκατ. δολαρίων στα ΕΛΠΕ διότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προβλέπονταν από τη σύμβαση.

Αυτή τη φορά, γράφει το BalkanInsight, τα ΕΛΠΕ απαιτούν αποζημίωση στην ίδια βάση, όμως για την περίοδο μετά την πρώτη μήνυση. Σημειώνεται πως το 20ετές συμβόλαιο για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης λήγει τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου