Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Pεκόρ παραγωγής από το κοίτασμα του Πρίνου πέτυχε η Energean Oil - Τα σχέδια σε Ελλάδα και Ισραήλ για το 2019

Από το worldenergynews.gr
Μια εξαιρετική χρονιά που κλείνει με νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο, χαρακτηρίζει η Energean Oil & Gas το 2018, ενώ για το 2019 προγραμματίζει την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στο κοίτασμα Έψιλον, το πρώτο κοίτασμα που θα παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο. 

Το 2018 η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο, έσπασε το ρεκόρ του 2000 και έφθασε στα επίπεδα του 1,5 εκατ. βαρελιών, δηλαδή κάτι παραπάνω από 4.000 βαρέλια ημερησίως. 

Εξάλλου το 2018 ήταν χρονιά σταθμός..
για την Energean, αφού οι μετοχές της εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.  

Μάλιστα στο Λονδίνο από την έναρξη διαπραγμάτευσης η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 35%. 
Σήμερα η τιμή της μετοχής είναι 5,9 λίρες και η τιμή - στόχος σύμφωνα με την Citybank, την Royal Bank of Canada και την STIFEK κυμαίνεται μεταξύ 9 - 9,5 λίρες. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean Μαθιό Ρήγα, τον Μάρτιο του 2019 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρήγας στις αρχές του 2019 θα πραγματοποιηθεί τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε τμήμα των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ, καθώς και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της εταιρείας στο Μαυροβούνιο.

Υψηλές προσδοκίες από τις δραστηριότητες στο Ισραήλ 

Στόχος του προγράμματος της Energean στο Ισραήλ για το 2019 είναι τα  2,3 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου με τις παραδόσεις αερίου να ξεκινούν το πρώτο τρίμηνο του 2021. 
Το Karish και το Tanin είναι τα δύο διαπιστωμένα ισραηλινά offshore κοιτάσματα αερίου, των οποίων η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση έχει παραχωρηθεί στην Energean. 

Η εταιρία έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με μεγάλους καταναλωτές αερίου στο Ισραήλ, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και βιομηχανίες για την απορρόφηση του αερίου που θα παράγει. 

Συνολικά έχει καλύψει με μακροχρόνια συμβόλαια την πώληση 4,2 δισεκ. κ.μ αερίου ετησίως, ποσότητα που καλύπτει το 40% της σημερινής κατανάλωσης του Ισραήλ. 

Η φόρμουλα τιμολόγησης του αερίου στις συμφωνίες αυτές προβλέπει ένα εύρος τιμών με κατώφλι τα 4 δολ/btu, παράγοντας, που όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρίας, συνέβαλε στη χρηματοδότησή του επενδυτικού της προγράμματος στο Ισραήλ με ευνοϊκούς  όρους,  ενός πρότζεκτ  ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συμβολαοποιημένες ποσότητες καλύπτουν  πάνω από το 1/2  της συνολικής δυναμικότητας των 8 δισεκ. κ.μ. αερίου ετησίως της πλωτής  πλατφόρμας παραγωγής αποθήκευσης και εκφόρτωσης, FPSO (Floating Production Storage Offloading), που θα εγκατασταθεί στη θάλασσα,  περίπου 90 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.  Το FPSO έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στην Κίνα.   

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στο Ισραήλ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας στα 25-30 δισ. κμ αερίου ετησίως, καθώς από το 2021 θα κλείσουν σταδιακά όλοι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί άνθρακα στη χώρα.

Σε ότι αφορά τις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος για τις δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα Δημήτρης Γόντικας, δήλωσε για τις δύο παραχωρήσεις, με επικεφαλής την Ισπανική Repsol (η Energean συμμετέχει με ποσοστό 40%) ότι στα Ιωάννινα ως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το 20% των σεισμικών και στο τέλος του 2019 το υπόλοιπο 80% των σεισμικών ερευνών. 

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα σεισμικά αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020 και η ερμηνεία τους στις αρχές του 2021. 

Σχετικά με το Κατάκολο η εταιρία αναμένει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου