Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Οι Τιμές των Καυσίμων δεν Πέφτουν με το Ρυθμό που Πρέπει

Από το energia.gr
Με καθυστέρηση ακολουθούν οι τιμές λιανικής των καυσίμων στην Ελλάδα την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίων, καθώς προχθές Τετάρτη η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,545 ευρώ ανά λίτρο, ενώ καθοδική είναι η πορεία και του πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντως, το γεγονός ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κατά περίπου 9 λεπτά το λίτρο από την 1η Νοεμβρίου δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες «απολαμβάνουν» χαμηλές τιμές, αφού η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση..
πανευρωπαϊκά ως προς την τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων, αμέσως μετά την Ιταλία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η γειτονική Ιταλία όσο και η Ελλάδα έχουν υποσκελίσει την Ολλανδία, η οποία κατείχε, ανέκαθεν, την πρώτη θέση. Κύρια αιτία για τις υψηλές τιμές είναι οι φόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τιμή 1,545 ευρώ ανά λίτρο, ο φόρος ανέρχεται στο 1 ευρώ, αποτελώντας το περίπου 65% της τελικής τιμής. Με περίπου 26% συμμετέχει στην τελική τιμή η τιμή του διυλιστηρίου, ενώ το υπόλοιπο 9% αντιστοιχεί στο κέρδος των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται και το πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο η πανελλαδική μέση τιμή την περασμένη Τετάρτη διαμορφώθηκε στο 1,415 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξεως των πέντε λεπτών από την 1η Νοεμβρίου. Σε επίπεδο Ε.Ε., η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση ως προς τη τελική τιμή του πετρελαίου κίνησης, μετά τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Κάθε άλλο παρά φθηνό, παρά την υποχώρηση, μπορεί να χαρακτηριστεί το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέση τιμή του οποίου διαμορφώθηκε προχθές στο 1,084 ευρώ ανά λίτρο. Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου κατά την εκκίνηση της τρέχουσας σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η πανελλαδική μέση τιμή του ήταν στο 1,149 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές και στα νησιά, η τιμή του άγγιζε το 1,25 ευρώ ανά λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου