Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Άλλο ένα ψέμα του Σταθάκη για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό. Μέρος 2ο.


Από το greeklignite.blogspot.com
Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση, ένα απ' τα πολλά ψέματα που μας σέρβιρε ο Σταθάκης, θεωρώντας πως οι πολιτικοί είναι για να μας ταΐζουν σανό, είναι πως "για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό"...




Μας το είπε σε άρθρο στις 4/11, μας το είπε πάλι στις 14/11 όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μας το ξαναείπε στις 15/11 στη Θεσσαλονίκη, μας το ξαναείπε στις 29/11 σε ημερίδα για το ΕΣΕΚ. Και σ' αρκετές ακόμα περιπτώσεις, οι προηγούμενες αρκούν.



Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, όπως είδαμε προχθές, το 2007 δημοσιεύτηκε η 1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020, απ' την κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή, αλλά, επιπλέον, την άνοιξη 2012 δημοσιεύθηκε ο κατάπτυστος "Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός - Οδικός Χάρτης για το 2050", απ' την κυβέρνηση της "πράσινης ανάπτυξης" του Πασοκ-ΜπιρμπιλοΠαπανδρέου. Στην πραγματικότητα ήταν σχέδιο ...
μείωσης εκπομπών κι όχι ενεργειακός σχεδιασμός. Μάλιστα ήταν τόσο μπάχαλο-σχεδιασμός, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και δεν ξανακούσαμε γι' αυτόν, καθώς λίγο μετά έπεσε η κυβέρνηση. 



Το 2014 η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων επεχείρησε να ξανακάνει ενεργειακό σχεδιασμό, τροποποιώντας ελαφρά τη σύνθεση της Επιτροπής του 2010. Όπως και το 2010, για άλλη μια φορά το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να αγνοήσει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καθόλου δημοσιευμένο αποτέλεσμα, καθώς ήδη είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που θα έφερνε το Σύριζα στην κυβέρνηση. 

Δυο μόλις μήνες μετά την τροποποίηση της Επιτροπής, ο τότε Τομεάρχης Ανάπτυξης του Σύριζα και σημερινός Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε τη ΔΕΗ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τάχθηκε εναντίον του σχεδιαζόμενου ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ήταν "μπάχαλο" ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας τα τελευταία χρόνια, διότι εισήγαγε το φυσικό αέριο με υψηλές τιμές, συρρίκνωσε τη λιγνιτική παραγωγή, που ήταν η πιο φτηνή, και εισήγαγε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις "πιο ακραίες" τιμές που μπορεί να φανταστεί κανείς".

Το Γενάρη 2015 ο Σύριζα έγινε κυβέρνηση και το Νοέμβριο 2016 ο Σταθάκης έγινε ο τρίτος κατά σειρά Υπουργός Ενέργειας. Το ιστολόγιο τον υποδέχθηκε με "δωράκι" κι ελπίδα πως θα βλέπαμε καλύτερες μέρες σε σχέση με το Σκουρλέτη, με τους Έλληνες και Γερμανούς συμβούλους του. Γρήγορα οι ελπίδες φάνηκε να διαψεύδονται και πριν 14 μήνες φάνηκε πως θα ήταν ακόμα χειρότερο "Μπάχαλο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας", επί των ημερών Σύριζα/ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς κι αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε σωστή, το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα αποδείχθηκε πως διέπεται απ' την ίδια νοοτροπία του Οδικού Χάρτη για το 2050. Όσο κι αν ενόψει των επόμενων εκλογών ήδη στήνεται σκηνικό δικομματισμού, σημασία έχει η πολιτική, όχι το ποιο είναι το χρώμα της φανέλας. Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν το παιχνίδι "Ψηφίστε αυτόν, για να μη βγει ο άλλος", αλλά και οι δυο να προωθούν τελικά την ίδια πολιτική. Τα ψέματα τελείωσαν: δεν βλέπουμε διαφορά στην πολιτική, συνεπώς κουνάμε το μαντήλι στο Σύριζα και στο Σταθάκη. Κι αν θέλουν μπορούμε να τους το πούμε και τραγουδιστά, όπως το Ολντ Τράφορντ τραγουδούσε στο Μουρίνιο. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα: η Ελλάδα δεν θα χάσει κάτι, αν μείνει χωρίς αυτούς που τη χρεοκόπησαν κι αυτούς που πούλησαν ψεύτικες ελπίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου