Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ο Πόλεμος για τον Nord Stream 2 Συνεχίζεται- Η Πολωνία Συμφώνησε να Αγοράζει LNG από τις ΗΠΑ

Από το energia.gr
Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας υπέγραψε μακροχρόνιο συμβόλαιο για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλει η χώρα προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από την Ρωσία.

 Η κρατική PGNiG υπέγραψε τη συμφωνία, 24ετούς διάρκειας, με την αμερικανική προμηθεύτρια εταιρεία Cheniere, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε..
στην Βαρσοβία, παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry, και του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda.

«Αυτή είναι μια ένδειξη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για το πώς μπορεί θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλειά σας και για το πώς μπορεί να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενεργειακού εφοδιασμού σας», δήλωσε ο κ. Perry λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας και ο πολωνός ομόλογός του, Krzysztof Tchorzewski, υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία που επισφραγίζει την μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Perry υπογραμμίζει το αμερικανικής προσέγγισης σχέδιο, "pro-Poland and pro-Europe" για τη δημιουργία συνθηκών διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακής προμήθειας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για να είμαστε ανταγωνιστικοί, αξιόπιστοι και διαφανείς», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Υπουργός.

Ο κ. Perry περιοδεύει σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για να διευρύνει τις εταιρικές συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Το ύψος της συμφωνίας με την πολωνική εταιρεία δεν αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας που διέπει, παραδοσιακά, παρόμοιες ενεργειακές συμφωνίες.

Ωστόσο, ο Piotr Wozniak, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGNiG, δήλωσε ότι η τιμή είναι 20-30% χαμηλότερη από ό, τι καταβάλλει η Πολωνία στον σημερινό προμηθευτή της, στη, Ρωσία.

Όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας, η Πολωνία θα παραλάβει περίπου 700 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το 2019 έως το 2022 και 39 δισ. κυβικά μέτρα από το 2023 έως το 2042. Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Πολωνία ανέρχεται σε σχεδόν 16 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 25% προέρχεται από εγχώρια αποθέματα.

Ο κ. Wozniak δήλωσε ότι η συμφωνία θα προσφέρει, επίσης, ένα δίχτυ ασφαλείας για την προστασία της γειτονικής Ουκρανίας, από την οποία διέρχεται τράνζιτ το ρωσικό αέριο, έναντι οιονδήποτε απροσδόκητων διαταραχών στην τροφοδοσία από την Ρωσία. Η PGNiG σχεδιάζει ακόμη δύο συμφωνίες για παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Η Πολωνία και η Ουκρανία ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αυξημένο βαθμό εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο η Μόσχα χρησιμοποίησε ως πολιτικό μοχλό, στο παρελθόν.

Οι ανησυχίες τους αυξήθηκαν εξαιτίας του γερμανο-ρωσικού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Αγία Πετρούπλη, μέσω ενός υποθαλασσίου αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, προς την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρακάμπτοντας την Πολωνία και την Ουκρανία.

Ο κ. Perry είπε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο Nord Stream 2 επειδή πιστεύουν ότι το έργο του αγωγού, θα αυξήσει την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το αμερικανικό LNG θα μεταφέρεται με πλοία που θα αποπλέουν από τους τερματικούς σταθμούς στην Λουιζιάνα και το Τέξας και θα καταλήγουν στο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο Swinoujscie, στη βορειοδυτική ακτή της Βαλτικής που ανήκει στην Πολωνία.

Τον Οκτώβριο, η PGNiG υπέγραψε ξεχωριστό μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για την αγορά περίπου 40 εκατ. τόνων, δηλαδή, περισσοτέρων από 50 δισ. κυβικών μέτρων, υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Venture Global Calcasieu Pass και την Venture Global Plaquemines LNG, που εδρεύουν στην Πολιτεία της Λουιζιάνα.

Η συμφωνία, που αποτελεί την πρώτη στο είδος της που συνάπτεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είχε ως στόχο να αντικαταστήσει τη συμφωνία της πολωνικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου με την ρωσική Gazprom, που εκπνέει, για την οποία η πολωνική πλευρά  υποστηρίζει ότι έχει υψηλό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου