Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Capital Economics: Από τα απίθανα σενάρια ο ΟΠΕΚ να αποφασίσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου - Πυκνώνουν τα σύννεφα στην πετρελαϊκή αγορά

Από το energypress.gr
Απίθανο κρίνεται να καταλήξει σε συμφωνία περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου η επερχόμενη συνάντηση των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση του Capital Economics, συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του οργανισμού (OPEC+) πρόκειται να συναντηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, κατά την γνώμη μας, δεν θα υπάρξει μια συντονισμένη απόφαση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου. Η Ρωσία έχει ήδη ..
ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί πως μια μείωση είναι αναγκαία, άποψη που βρίσκει σύμφωνες μια σειρά χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ. Κατόπιν αυτών, παραμένει ασαφές τι επίδραση θα έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στην παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου», όπως αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία σε σχετική της έκθεση,  στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Trend.

Η εν λόγω εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών εκτιμάει ότι η παραγωγή του Ιράν μπορεί να μειωθεί μέχρι και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (ή διαφορετικά 1% της παγκόσμιας προμήθειας) λόγω των κυρώσεων.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που επισημαίνεται στην έκθεση είναι το γεγονός πως η υπερπλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου που θα γνωρίσει η αγορά την προσεχή χρονιά έρχεται σε μια περίοδο που παρατηρείται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία. «Επιπλέον περιμένουμε αντίστοιχη οικονομική εξέλιξη και στην περίπτωση των ΗΠΑ για το 2019». Συμπληρώνουν ότι «η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια πιο υποτονική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, της τάξης του 1% το 2019, υποδεέστερη του 1.3% αύξηση που εκτιμάται για φέτος».

Τέλος, η Capital Economics εκτιμάει πως το Ιράν δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα της πετρελαϊκής αγοράς, υπογραμμίζοντας, ακόμη, την μακροπρόθεσμη παρακμή της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας  καθώς και τον κίνδυνο οι πολιτικές αναταραχές να προκαλέσουν αναταράξεις στην παραγωγή σε Λιβύη και Νιγηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου