Από το greeklignite.blogspot.com
Πριν λίγες μέρες, στις 19/11, ανακοινώθηκαν στη Γερμανία τα αποτελέσματα για άλλον ένα "τεχνολογικά ουδέτερο" διαγωνισμό για 200MW ισχύος από αιολικά & Φ/Β συστήματα. Ήταν τα "συμπληρώματα" του 2ου κοινού διαγωνισμού και, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Bundesnetzagentur, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, υπήρξαν 50 προσφορές για 307MW, που αφορούσαν σχεδόν στο σύνολο Φ/Β συστήματα. Μόλις μια προσφορά υπήρχε για χερσαία αιολικά. Έτσι στην πραγματικότητα, ο κοινός διαγωνισμός ..
μοιάζει με μια πρόσθετη προσφορά Φ/Β συστημάτων.
Η ένταση του ανταγωνισμού στα Φ/Β συστήματα παραμένει υψηλή και επαρκής. Η μέγιστη επιτρεπτή τιμή, που θα γινόταν δεκτή στο διαγωνισμό, είχε καθοριστεί στα 8,75ct/kWh. Ωστόσο, η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή ήταν 4,65ct/kWh και η υψηλότερη 5,79ct/kWh, με μέση τιμή του διαγωνισμού στα 5,27ct/kWh. Τιμές που είναι αρκετά χαμηλότερες απ' αυτές που προσφέρθηκαν στον αντίστοιχο Ελληνικό διαγωνισμό και δείχνουν πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στα καθ' ημάς, αφού η Ελλάδα είναι σαφώς πιο ηλιόλουστη απ' τη Γερμανία.
Στη διαδικασία υποβολής προσφορών μπήκαν οι περιοχές επέκτασης του δικτύου διανομής κι αυτό δείχνει την πρόκληση για το δικό μας ΔΕΔΔΗΕ, που, να μην ξεχνιόμαστε, αφενός αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ κι αφ' ετέρου τα επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ στη Ρόδο δείχνουν να τα έχει κάνει ελαφρώς λαμπόγυαλο. Πάντως, πάντα κατά τη Bundesnetzagentur, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε τις προσφορές, καθώς υπήρξαν προσφορές για πολλά διαφορετικά επιμέρους κρατίδια.
Η απουσία ανταγωνιστικών προσφορών για χερσαία αιολικά δεν είναι κάτι καινοφανές, καθώς παρατηρήθηκε και στον προηγούμενο διαγωνισμό, την περασμένη άνοιξη, στον 1ο κοινό διαγωνισμό για αιολικά & Φ/Β συστήματα. Τότε, για ζητούμενη ισχύ 200MW είχαν δοθεί 54 προσφορές για 395MW, 18 απ' τις οποίες ήταν για χερσαία αιολικά και 36 για Φ/Β συστήματα. Όλες ωστόσο οι
νικητήριες προσφορές αφορούσαν Φ/Β συστήματα και τα αιολικά έμειναν στα αζήτητα. Η χαμηλότερη τιμή ήταν 3,96ct/kWh και η υψηλότερη που έγινε δεκτή 5,76ct/kWh, με τη μέση τιμή στα 4,67ct/kWh. Για το Γερμανικό ήλιο πάντα, που δεν είναι κι ο καλύτερος, αλλά πλέον τα αιολικά είναι μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τα Φ/Β.
Προκειμένου να μη μείνουν τα αιολικά εντελώς απ' έξω, στη Γερμανία κάνουν διαγωνισμό μόνο για χερσαία αιολικά. Ο πλέον πρόσφατος έγινε τον Αύγουστο, ζητούνταν 670MW και προσφέρθηκαν μόλις 709MW, καλύπτοντας ίσα-ίσα τη ζητούμενη ποσότητα. Οι τιμές προσφοράς κυμαίνονταν από 4,00ct/kWh έως 6,30ct/kWh, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 6,16ct/kWh.
Η ουσία πάντως βρίσκεται πως οι Γερμανοί εγκαταλείπουν τα αιολικά και στρέφονται στα Φ/Β. Δεν πρέπει αυτό να προκαλεί έκπληξη, υπάρχουν ήδη πάνω από 1000 οργανώσεις πολιτών στη Γερμανία ενάντια στα αιολικά, ενώ πλέον έχουν δοκιμαστεί για χρόνια κι η αξιοπιστία τους έχει βρεθεί κάτω από 1%. Τα αιολικά μπήκαν χάρη στις εξωφρενικές επιδοτήσεις και το τέλος των επιδοτήσεων σήμανε και το τέλος των αιολικών. Αυτό φυσικά ουδόλως ανησυχεί τους Γερμανούς κατασκευαστές ανεμογεννητριών, καθώς πάντα υπάρχουν χρεοκοπημένοι σκουπιδότοποι για να ξεφορτώσουν την αζήτητη πραμάτεια τους. Κι αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος του εγκλήματος, που ετοίμασε ο Σύριζα, γεμίζοντας την Ελλάδα και ιδίως τα νησιά με αιολικά, με το κατ' ευφημισμό "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αλλά για το "Σχέδιο" θα πούμε σύντομα περισσότερα ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου