Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Καθυστερεί το νέο διυλιστήριο των 6 δισ. δολ. της Τουρκίας - Το 2019 σε λειτουργία το STAR

Από το worldenergynews.gr
Η εμπορική λειτουργία του νέου διυλιστηρίου πετρελαίου της Τουρκίας ύψους 6,3 δισ. δολαρίων πρόκειται να  καθυστερήσει έως  τις αρχές του επόμενου έτους και η μονάδα δεν αναμένεται να φθάσει στο μέγιστο δυναμικό της  μέχρι τα μέσα του 2019, καθώς οι δοκιμές αποκάλυψαν λάθη σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το διυλιστήριο STAR των 200.000 βαρελιών ανά ημέρα, που κατασκευάστηκε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, πρόκειται να επηρεάσει..
τις μεσογειακές αγορές πετρελαίου και θα αυξήσει τη συνολική ικανότητα διύλισης της χώρας κατά λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο.

Το εργοστάσιο εγκαινιάσθηκε επίσημα από τον Τούρκο Πρόεδρο Erdoganτον Οκτώβριο, αλλά δεν αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία αργού  μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μία από τις πηγές καθώς οι δοκιμές συνεχίζονται.

"Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν αργά μέσα στο πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να φτάσουν σε πλήρη παραγωγική ικανότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2019", δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εκκίνηση έχει καθυστερήσει μερικές φορές, καθώς οι δοκιμές αποκάλυψαν ελαττώματα .

Μια δεύτερη πηγή  του Reuters που είναι γνώστης των σχεδίων της SOCAR, δήλωσε ότι η επίτευξη της πλήρους χωρητικότητας θα μπορούσε να μετατοπιστεί ακόμα περισσότερο, στο τρίτο τρίμηνο.

Η εμπορική παραγωγή σε νέα διυλιστήρια, ιδιαίτερα μεγάλα, συχνά καθυστερεί, καθώς οι δοκιμές των διαφόρων μονάδων αποκαλύπτουν δευτερεύοντα ζητήματα που πρέπει να εξαλειφθούν.

Εκπρόσωπος της SOCAR δήλωσε ότι η πλήρης ικανότητα διύλισης θα επιτευχθεί το επόμενο έτος.
"Έχουμε λάβει δύο φορτία αργού πετρελαίου και διύλιση βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η SOCAR δήλωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι το διυλιστήριο θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018 με την έναρξη λειτουργίας ή τη δοκιμή να έχει  ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Το STAR είναι το μεγαλύτερο νέο διυλιστήριο που ξεκινάει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες και το πρώτο στην Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια. 

Ο Erdogan δήλωσε την τελετή έναρξης του περασμένου μήνα ότι η παραγωγή του εργοστασίου θα μειώσει το λογαριασμό εισαγωγής καυσίμων της Άγκυρας κατά περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η SOCAR σχεδιάζει να προμηθεύσει το διυλιστήριο με πετρέλαιο από διάφορους παραγωγούς στην Ευρώπη, την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και τον Κόλπο, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμπορίου της εταιρείας σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Τον Σεπτέμβριο, η SOCAR υπέγραψε σύμβαση με την Rosneft της Ρωσίας για την προμήθεια του  STAR με 1 εκατομμύριο τόνους αργού ετησίως ή περίπου 20.000 bpd.

Η SOCAR Trading, που εδρεύει στη Γενεύη, έχει ήδη παραδώσει φορτίο 600.000 βαρελιών Azeri Light και 1 εκατομμύριο βαρέλι φορτίου ρωσικού Urals.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου