Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Τέλος του χρόνου ή αρχές του 2019 οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Από το altsantiri.gr
Για λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ή αμέσως μετά τα Θεοφάνια φαίνεται πως προορίζεται η υποβολή των προσφορών για την απόκτηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Τόσο η ελβετική Glencore όσο και η ολλανδική Vitol έχουν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία κοινοπραξιών. Και οι δύο καλούνται, πάντως, να βάλουν..
βαθιά το χέρι στην τσέπη, εφόσον φτάσουν μέχρι το τέλος του διαγωνισμού, καθώς ο όμιλος ενδέχεται να κλείσει το 2018 με κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ. Έτσι, οι προσδοκίες για το τίμημα δεδομένα αυξάνονται.

Παραμένει, ωστόσο, μια εκκρεμότητα που αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η οποία σχεδιάζεται να αναλάβει τον τομέα που αφορά στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ περιελάμβανε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας στην οποία θα περνούσε ο κλάδος των υδρογοναθράκων. Σε αυτή το Δημόσιο θα διατηρούσε πάνω από 36%, γεγονός που φαίνεται ότι έχει προβληματίσει τους υποψήφιους επενδυτές, δηλαδή την Glencore και τη Vitol.

Στο μεταξύ, θέμα πλειοψηφικού ή ακόμη και πλήρους ελέγχου της εταιρείας στην οποία θα μεταβιβάσουν τα ΕΛΠΕ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που τους έχουν μεταβιβασθεί, άνοιξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% σε στρατηγικό επενδυτή καθ’ οδόν προς την τελική κούρσα ενεργοποιεί και νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αν και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έκρινε ότι ο νέος επενδυτής του 50,1% δεν υποχρεούται να υποβάλει δημόσια προσφορά και την κοινοποίησε επισήμως στο ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή, ξεκαθάρισε το θολό τοπίο για τους επενδυτές και αναθέρμανε το ενδιαφέρον τους, η παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να αλλάξει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με την Paneuropean (όμιλο Λάτση) και περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επαναφέρει κλίμα αβεβαιότητας.

Η συμφωνία με τον όμιλο Λάτση προβλέπει ότι το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει άμεσα το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας holding (Exploration Holding Company), στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο, έχει θέσει τόσο στην πλευρά Λάτση όσο και στην πλευρά των επενδυτών, Vitol και Glencore, θέμα αύξησης του 25% τουλάχιστον στο 51%, διεκδικώντας ακόμη και το 100%.

Πηγή: energyin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου