Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΕΛΠΕ: Η νάρκη του… 1950 εμποδίζει τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης



Από το euro2day.gr
Μπορεί μία από τις σοβαρότερες εκκρεμότητες του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των ΕΛ.ΠΕ να επιλύθηκε από τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απεφάνθη ότι δεν απαιτείται Δημόσια Πρόταση από τον αγοραστή για το σύνολο των μετοχών, ωστόσο η διαδικασία πώλησης εξακολουθεί να απειλείται εξαιτίας ενός νόμου του… 1950. Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσαν πως η συζήτηση για το νόμο είναι σε «τελικό στάδιο ρύθμισης», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει. Πρόκειται για ένα ζήτημα που..
έχει αναδείξει το Euro2day.gr και αφορά τον κίνδυνο που έχουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του ομίλου να βρεθούν από το… πουθενά κατηγορούμενοι για απιστία.

Αυτό συμβαίνει καθώς το Δημόσιο θα διατηρήσει το 15% των μετοχών της εταιρείας μετά την ιδιωτικοποίηση. Ετσι το νέο ιδιωτικό μάνατζμεντ θα μπορεί για μια απόφασή του καθημερινής διαχείρισης (π.χ. προμήθεια πετρελαίου) να βρεθεί αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη για ζημιά του Δημοσίου. Αρκεί δηλαδή μια απλή καταγγελία από ανταγωνιστές ή οποιονδήποτε, για πρόκληση ζημιάς στην περιουσία του Δημοσίου (ως μέτοχου των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,52% με ποσοστό 15%), για να ενεργοποιηθεί άμεσα ο νόμος 1608/50, που προβλέπει ακόμα και ισόβια όταν τα ποσά είναι τόσο μεγάλα!

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι ενδιαφερόμενοι Vitol και Glencore έχουν διατυπώσει ήδη ενστάσεις για το νομοθετικό πλαίσιο και όσο αυτό δεν αλλάζει (όπως έχει υποσχεθεί να πράξει η κυβέρνηση), η ιδιωτικοποίηση δύσκολα θα προχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι δε επιβεβαιώνουν ότι για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί αρμοδίως το ΤΑΙΠΕΔ.

Το θέμα έχει απασχολήσει και τον διεθνή Τύπο. Πρόσφατο ρεπορτάζ του Euractiv κατέγραφε τα προβλήματα που δημιουργεί το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Εκπρόσωπος της Κομισιόν με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο μάλιστα δήλωσε ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ήταν σημαντικό στοιχείο του προγράμματος σταθερότητας.

«Ευρύτερα, μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμα για να στηριχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να μειωθεί η ανεργία. Γι’ αυτό το πρόγραμμα στήριξης της χώρας περιελάμβανε ευρεία γκάμα μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου