Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Με δεδομένη την υποχρεώση για δημόσια πρόταση, στα τέλη Νοεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Προς την κατεύθυνση προσδιορισμού ημερομηνίας υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό των ΕΛΠΕ στα τέλη Νοεμβρίου προσανατολίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ως δεδομένη την υποχρέωση του νικητή να υποβάλει δημόσια πρόταση.

Δίχως να έχει ακόμη συνεδριάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εγκρίνει την εισήγηση των υπηρεσιών της, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι..
το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επιταχύνει την παγωμένη διαδικασία, κινείται προς την κατευθυνση να λάβει ως δεδομένη την υποχρέωση ο αγοραστής του 50,1% των ΕΛΠΕ, να καταθέσει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους. Εξάλλου όταν η ΕΚ λάβει την οριστική απόφαση, και εκτός απροόπτου εγκριθεί η σχετική εισήγηση, τότε αυτή θα ενωματωθεί και επίσημα στη συνολική διαδικασία.

Το μήνυμα της ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών έστειλε μέσω χθεσινής του συνέντευξης και ο υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκης, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, καθώς ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα, διατύπωση που προφανώς παρέπεμπε στην υποβολή ως τότε των προσφορών. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το έτερο σενάριο, να ψηφισθεί δηλαδή από το υπ. Οικονομικών ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται τα ΕΛΠΕ από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς, δεν δείχνει να περπατά.

Στη πράξη το Ταμείο επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, αφού η διελκυστίνδα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει παγώσει τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης, μεταθέτοντας όλο και πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών, και κατ΄επέκταση την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, κάτι που δεν αναμένεται να έχει συμβεί πριν το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2019.

Η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης σημαίνει ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κερδίσει το διαγωνισμό, τότε θα κληθεί να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Σε αυτή τη περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το 50,1%, που θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%, αφού σήμερα το 19% των ΕΛΠΕ ανήκει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς καθώς και σε μικρομετόχους.

Θυμίζουμε ότι το σωματείο των ΕΛΠΕ, έχει προχωρήσει σε παρέμβαση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, προκειμένου ει δυνατόν να καθυστερήσει ο διαγωνισμός πώλησης της εταιρείας. Δεδομένου ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΣΕΕΠ έχουν υποβάλει φάκελο προς την αρμόδια βρετανική αρχή, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η διαγωνιστική διαδικασία είναι σύμβατη ή μη, με τους κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας (ν.3461/2006), ο οποίος μετέφερε στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2004/25/EC. 

Το σωματείο εργαζομένων επικαλείται παραβίαση των κανόνων που τίθενται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες προσφορές, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι όπως έχει δομηθεί, θέτει σε κίνδυνο τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και ειδικότερα το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων, των επενδυτών που κατέχουν μετοχές, καθώς βεβαίως και των εργαζομένων. 

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι προσφυγές που κατέθεσε το σωματείο το Σεπτέμβριο, τόσο προς την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χθες η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να ανέρχεται στα 2,148 δισ ευρώ, και διαμορφώντας ένα τίμημα για το 50,1% λίγο πάνω από το 1 δισ ευρώ, δίχως φυσικά να συνυπολογίζεται και το σχετικό premium.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου