Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΥΑΕ ΣΤΑ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ), σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στην ψηφοφορία, αλλά και γενικότερα στην οργάνωση των αναγκαίων συλλογικών δράσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών των εργαζομένων για την προστασία της υγείας και ασφάλειάς μας.

Σας καλούμε να επιλέξετε τη στάση σας για την ανάδειξη νέας ΕΥΑΕ, αναλογιζόμενοι τα εξής
:

Ο κίνδυνος ενός εργατικού ατυχήματος και πάσης φύσεως επαγγελματικής ασθένειας, ανάλογα με το πόστο, είναι πάντα ένα ενδεχόμενο για τον καθένα μας. Σκεφτείτε πόσοι συνάδελφοί μας έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα που θα μπορούσαν να προληφθούν, πόσοι νοσούν από σοβαρές ασθένειες, πόσοι συνάδελφοί μας χάνουν τη ζωή τους λίγα χρόνια πριν ή  μετά  τη  συνταξιοδότηση  από ασθένειες που συνδέονται με το περιβάλλον εργασίας και τους επαγγελματικούς κινδύνους.

Σκεφτείτε πως αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις υπεργολαβίες, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ως ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει ο καθένας μας να αντιλαμβάνεται τον  επαγγελματικό  κίνδυνο και να παλεύει καθημερινά για την ασφάλεια τη δική του και όλων των συναδέλφων στο χώρο δουλειάς του, συλλογικά, μέσα από τις ΕΥΑΕ και τα σωματεία του κλάδου. Ο κάθε εργαζόμενος έχει παραδείγματα όπου φαίνεται ότι τα κέρδη της εταιρείας και η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων είναι δυο πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση.

Πόσες φορές, μόνο το τελευταίο διάστημα, δεν γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, με καθυστερημένες συντηρήσεις σε μονάδες παραγωγής και ηλεκτρολογικούς υποσταθμούς, με παράκαμψη των διαδικασιών  και  των μέτρων  ασφάλειας  σε  επικίνδυνες εργασίες, με  εντατικοποίηση της δουλειάς, με υποστελέχωση των τμημάτων προληπτικής συντήρησης και επιθεώρησης, και πολλά άλλα που καθένας μας μπορεί να συμπληρώσει σε αυτόν κατάλογο. Ένας κατάλογος που συμπληρώνεται συνειδητά και με σχέδιο από αυτούς που μοναδική τους έγνοια είναι πως θα μεγαλώνουν τα νούμερα των κερδών και θα τα τυπώνουν σε ιλουστρασιόν περιοδικά που μοιάζουν ως τρόπαια της νίκης τους ενάντια στην ασφάλεια αυτών που θυσιάζονται. Σε αυτούς τους στόχους αύξησης της κερδοφορίας υποτάσσεται κάθε φορά η δική μας ασφάλεια, η πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και η προστασία της υγείας μας.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι εντείνονται και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο όσο προωθείται η ιδιωτικοποίηση και η εργολαβοποίηση.

Οι εκπρόσωποι τον εργαζόμενων που έχουν εκλεγεί για να οργανώνουν τη συλλογική δράση, έχουν ευθύνη για όλα όσα γίνονται και δεν φτάνουν στα αυτιά τους, όπως λένε,  αλλά  πολύ  περισσότερο για αυτά που πολλές φορές τους έχουν γνωστοποιηθεί από  εργαζόμενους και  δεν  έχουν κάνει  τίποτα.

Δεν χρειαζόμαστε μια επιτροπή που θα λειτουργεί σαν κουτί παραπόνων, χρειαζόμαστε μια επιτροπή που θα έχει δράση, θα κινητοποιεί και θα οργανώνει τους εργαζόμενους για την προάσπιση της υγείας και ασφάλειάς τους.

Η Ζωή και η Υγεία των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο,  ανεξάρτητα από το σε ποια εταιρεία και με τι  σύμβαση  εργασίας  εργάζονται.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν ΕΥΑΕ αγωνιστική, πρωτοπόρα στο χώρο δουλειάς, με στόχους πάλης όπως:

·         Άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

·         Άμεση μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε οποιοδήποτε πόστο.

·         Μείωση του χρόνου εργασίας 7ωρο/πενθήμερο/35ωρο. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.  Καταβολή  του  ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές.

·         Προγραμματισμός βαρδιών με κριτήριο την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου.

·         Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη  φροντίδα  στις  εγκύους  και  γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

·         Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

·         Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν) και επανένταξη στην εργασία

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να πάρουν μαζικά συμμετοχή στις εκλογές για ανάδειξη των ΕΥΑΕ, την Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Οκτώβρη από τις 6 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου, να παλέψουν για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας.



        Οι υποψήφιοι για ΕΥΑΕ:

        ΒΕΑ: Γιώγας Μάρκος, Ματαράγκας Χρήστος

        ΒΕΕ: Δημόπουλος Γιώργος, Χριστίδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου