Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Βάζουν σε «πολιτική» πλεύση τον Πορθητή - Το τουρκικό γεωτρύπανο είναι έτοιμο για την πρώτη γεώτρηση

Από το energypress.gr
Δεν επιβεβαιώνονται από κανένα μέχρι τώρα οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση υπό τουρκική σημαία σε περιοχή νότια της Κύπρου και δη μεταξύ των τεμαχίων 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.  

Το γεγονός ότι ανάλογες πληροφορίες είχαν διοχετευτεί από την τουρκική πλευρά σε διάφορες περιπτώσεις, από τον Φεβρουάριο 2017 όταν..

το τουρκικό γεωτρύπανο κινήθηκε από το Γιβραλτάρ προς την Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα, όπως και τον περασμένο Ιούνιο, όταν κινήθηκε προς την Αττάλεια, δείχνει ότι στην Τουρκία και στα κατεχόμενα το αξιοποιούν και για πολιτικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα, όμως, το γεωτρύπανο Fatih είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση για λογαριασμό της Τουρκίας εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων. Τα τρία νορβηγικά ειδικά σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων που θα το πλαισιώσουν -τα Siem Sophie, Siem Louisa και Siem Sasha- ολοκληρώνουν στο λιμάνι της Αττάλειας τη φόρτωση των απαραίτητων υλικών για την έναρξη της γεώτρησης.

Συγκεκριμένα, σε αυτό το στάδιο, φορτώνονται οι σωλήνες-περιβλήματα για το πρώτο στάδιο της γεώτρησης, που εξασφαλίστηκαν από την πολυεθνική Tenaris, ενώ έτοιμα είναι υλικά και στελέχη που θα διαθέσει και ο αμερικανικός κολοσσός Schlumberger που έχει αναλάβει την προμήθεια των ρευστών γεώτρησης, την τεχνολογία κατεύθυνσης των γεωτρήσεων και τη θωράκιση της γεώτρησης.

Οι εν λόγω εταιρείες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και με την Κύπρο, είτε με εδώ παρουσία είτε με άμεση συμμετοχή στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους εμπλέξουν σε θέματα που παραβιάζουν τη νομιμότητα σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έτοιμα είναι και τα δύο ελικόπτερα υποστήριξης της γεώτρησης, τύπου AW139, που εξασφάλισε η ΤΡΑΟ σε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία ελικοπτέρων «KAA Air».

Ο «Φ» είχε δημοσιεύσει από τις αρχές του περασμένου μήνα πληροφορίες ότι η γεώτρηση θα έχει και νέα αναβολή για τα τέλη Οκτωβρίου–αρχές Νοεμβρίου, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη με δηλώσεις του στο Ενεργειακό Φόρουμ στην Τουρκία και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας. Όπως έγραψε ο «Φ», αιτία της νέας δίμηνης καθυστέρησης (η έναρξη της γεώτρησης ήταν προγραμματισμένη για αρχές Σεπτεμβρίου), ήταν η εγκατάσταση πρόσθετων συστημάτων στο γεωτρύπανο που κρίθηκαν απαραίτητα για τις γεωλογικές συνθήκες στην περιοχή.

Ωστόσο, ενώ το γεωτρύπανο και όλες οι τεχνικές προετοιμασίες, ολοκληρώνονται τα αμέσως επόμενα 24ωρα, η έναρξη της γεώτρησης θα κριθεί από την ολοκλήρωση των μελετών σε σχέση με τον στόχο «Αλάνια-1», όπου σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνονται συμπληρωματικές μελέτες.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου