Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Επένδυση σε δύο νέες δεξαμενές υγραερίου από ΕΛΠΕ, έγινε το Σαββατοκύριακο η επίσκεψη Glencore-Vitol στα διυλιστήρια

Από το energypress.gr
Εγκρίθηκε οριστικά από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ η δημιουργία δύο νέων δεξαμενών υγραερίου στον Ασπρόπυργο, όπου και θα αποθηκεύεται το συγκεκριμένο καύσιμο, κάθε φορά που θα υπάρχει πλεόνασμα.

Το θέμα που συζητείτο εδώ καιρό, αποφασίστηκε σε ένα από τα τελευταία Δ.Σ. του ομίλου, και αφορά στη δημιουργία δύο μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, αναγκαίων κάθε φορά που θα υπάρχει περίσσεια υγραερίου. Επένδυση που κρίθηκε ..
απαραίτητη, καθώς διαφορετικά θα έπρεπε η εταιρεία να το αποθηκεύει σε πλοία, λύση κοστοβόρα, αφού επιβαρύνεται με επιπλέον ποσά.

Στο μεταξύ, εισήλθαν τελικά το Σάββατο και τη Κυριακή, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, αντιπροσωπείες των δύο υποψηφίων επενδυτών (οι Ελβετοί της Glecore, και οι Ολλανδοί της Vitol), οι οποίοι και απέκτησαν από κοντά, εικόνα των διυλιστηρίων. Ταυτόχρονα, και πέραν των επισκέψεων, συνεχίζονται οι παρουσιάσεις από τη διοίκηση προς τους επενδυτές, του παραγωγικού δυναμικού του ομίλου.

Το γεγονός πάντως ότι οι δύο μνηστήρες, δεν απέκτησαν εγκαίρως την πλήρη εικόνα που θα επιθυμούσαν προκειμένου να ετοιμάσουν τους φακέλους τους, λέγεται ότι είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να μεταθέσει προς τα πίσω, το καθορισμό της ημερομηνίας υποβολής προσφορών. Πηγές με γνώση των διεργασιών, εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Ετερο θέμα, αφορά στην παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που υποχρεώνει την εταιρεία που θα εξαγοράσει το 50,1% των ΕΛΠΕ, να υποβάλει στη συνέχεια δημόσια προσφορά και προς όλους τους υπόλοιπους μετόχους, προκειμένου να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις δικές τους μετοχές, εφόσον φυσικά εκείνοι το θελήσουν. 

Κύκλοι πάντως των ΕΛΠΕ θεωρούν ότι τελικά, μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπολοίπων μετόχων των ΕΛΠΕ, θα ενδιαφερθεί να πουλήσει τις μετοχές του. Αν εξαιρέσει κανείς τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων των ΕΛΠΕ, αθροίζεται ένα ποσοστό υπολοίπων μετοχών ίσου με το 19% (για την ακρίβεια 58.233.522 μετοχές), εκ των οποίων το 7,7% ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, το 6,5% σε ξένους θεσμικούς και το 4,8% σε έλληνες θεσμικούς. Πηγές των ΕΛΠΕ, εκτιμούν ότι έλληνες και ξένοι θεσμικοί δεν θα ενδιαφερθούν να πουλήσουν, επομένως εκείνοι που θα προσφέρουν τις μετοχές τους θα είναι το 7,7% των μικρομετόχων, ποσοστό που - σύμφωνα με την ίδια ερμηνεία- δεν αλλάζει δραματικά προς τα πάνω, το τίμημα των δύο διεκδικητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου