Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η εναλλακτική πρόταση για τον EastMed εξετάστηκε στο περιθώριο της ΔΕΘ - Ποιά είναι

Από το worldenergynews.gr
Σχέδιο για αλλαγή της χάραξης του αγωγού EastMed «έπεσε στο τραπέζι», σύμφωνα με πληροφορίες, στην πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (7/9) στη ΔΕΘ στο περιθώριο του συνεδρίου SouthEast Europe Energy και στην οποία, πέραν από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες, καθώς και οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εναλλακτική πρόταση..
που κατατέθηκε ήταν ο αγωγός να καταλήξει στη Σερβία, μέσω Βουλγαρίας, και όχι στην Ιταλία όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του έργου. 

Η αιτία για την πρόταση νέας όδευσης φαίνεται να εντοπίζεται στην αβεβαιότητα που δημιουργεί το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, καθώς η ανάπτυξη νέων «οδών» μεταφοράς φυσικού αερίου δείχνει να είναι εκτός κάδρου για την κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές. 

Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι δημόσιες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της για τον ΤΑΡ, ο οποίος βρίσκεται στα τελευταία στάδια της κατασκευής του, με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας να χαρακτηρίζει το έργο «άσκοπο» πριν από λίγους μήνες, με δεδομένη την ενεργειακή πολιτική του νέου κυβερνητικού σχήματος και της μειούμενης, όπως υποστήριξε, ζήτησης για αέριο στη γειτονική χώρα. 

Ανεξάρτητα πάντως από την τύχη της εν λόγω πρότασης, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση των πέντε υπουργών να συναντηθούν ξανά άμεσα, με τη συμμετοχή μάλιστα και των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου και της Ρουμανίας. 

Αμερικανική στήριξη στο έργο 


Μία απόφαση που μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε στην πράξη την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο project για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, την οποία εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός κατά τη συνάντηση. 

Άποψη των ΗΠΑ είναι πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα συνέβαλε στην ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης, παίρνοντας τη σκυτάλη από έργα όπως ο ΤΑΡ, ο IGB και ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται ο North Stream II και ο Turkish Stream, για τους οποίους ο Μενέζες δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση τόσο στην ομιλία του στο συνέδριο, όσο και στη συνάντηση με τους τέσσερις ομολόγους του, αλλά και στη διμερή συνάντησή του με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.  


Παράλληλα, στη διμερή συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Τεμενούζκα Πέτκοβα, αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων για τη δρομολόγηση της έναρξης κατασκευής του IGB. 

Επίσης, ο κ. Σταθάκης μετέφερε στην κ. Πέτκοβα το έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών να συνεργαστούν με το βουλγαρικό χρηματιστήριο ενέργειας για τη σχεδίαση νέων ενεργειακών προϊόντων, όπως των «πράσινων πιστοποιητικών». 

Έτσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη γειτονική χώρα μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου