Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Απειλές για την Αρκτική και τον πλανήτη από τις εκπομπές CO2 - Βίντεο

Από το worldenergynews.gr
Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την υπερθέρμανση του πλανήτη με βάση το συμπέρασμα που εξήγαγε ένα χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την NASA που ανέλαβαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλάσκας.

Ειδικότερα, η υπερθέρμανση του πλανήτη απελευθερώνει ταχύτερα από ότι προηγουμένως θεωρείτο τα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Αυτό που παρατηρείται είναι ..
η γρήγορη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Η Αρκτική αλλάζει ακριβώς με τον τρόπο που είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες, αλλά με γρηγορότερο ρυθμό ακόμη και από τις πιο ακραίες προβλέψεις. Μέσα σε τρία χρόνια, καταρρίφθηκαν περισσότερα από 12 κλιματικά ρεκόρ που διατηρούνταν επί δεκαετίες, μεταξύ αυτών εκείνα για το ρυθμό μείωσης του θερινού και χειμερινού πάγου στην επιφάνεια της θάλασσας, της θερμοκρασίας του αέρα και της τήξης του πάγου μέσα στο έδαφος γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό.

Το γρήγορο λιώσιμο των τεράστιων παγετώνων της Γροιλανδίας προσθέτει μεγάλες ποσότητες κρύου γλυκού νερού, που ίσως προκαλέσουν επιβράδυνση στο ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream), γεγονός που θα προκαλούσε σημαντική μεταβολή στα μοτίβα του καιρού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η νέα Αρκτική είναι λιγότερο προβλέψιμη και μπορεί να αλλάζει με τρόπους που είναι μην είναι αντιστρεπτοί, προκαλώντας φαινόμενα που θα μεταδίδονται σαν κύματα επηρεάζοντας ολόκληρη την Υδρόγειο.

Το κλίμα στην Αρκτική έχει περιέλθει σε μια επισφαλή κατάσταση και η διακοπή της παραπέρα επιδείνωσης φαίνεται εξαιρετικά απίθανη.

Tο καλοκαίρι χωρίς αρκτικό πάγο μπορεί να έχει έρθει έως το 2040, εξήντα ολόκληρα χρόνια πριν από την πρόβλεψη που έγινε πριν από μια δεκαετία.

Παράλληλα, η αύξηση της βλάστησης αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς «οι βόρειοι παράλληλοι της Γης γίνονται θερμότεροι, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας και η περιόδος κάλυψης από χιόνι συρρικνώνονται, η εποχή της βλάστησης επιμηκύνεται και τα φυτά μεγαλώνουν περισσότερο» επισημαίνει ο Ράνγκα Μινένι του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να ποσοτικοποιήσει τις μεταβολές στη βλάστηση σε διαφορετικούς παραλλήλους από το 1982 ως το 2011.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η τάση μπορεί να μην συνεχιστεί με αυτούς του ρυθμούς, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για την ανάπτυξη της βλάστησης.


Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου